21.12.2009

Вимоги до посади провізора

Відповідь на запитання

ВИМОГИ ДО ПОСАДИ ПРОВІЗОРА

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

Чи має право особа працювати на посаді провізора, маючи при цьому диплом фармацевта?

(м. Одеса)

 

Щодо вирішення цього питання слід звернутися до

Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.12.92 р. № 195 (далі — Перелік № 195).

Згідно з

розділом IV Переліку № 195 особи, які навчалися за спеціальністю «фармація» та набули звання «фармацевт», мають право працювати на посадах середнього фармацевтичного персоналу всіх найменувань, у тому числі керівників.

Для того щоб обіймати посаду провізора, відповідно до

розділу ІІ Переліку № 195 необхідно пройти навчання за спеціальністю «фармація» та набути звання «провізор».

Це ж підтверджується й вимогами, визначеними у

Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 78. Охорона здоров’я), затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.03.2002 р. № 117.

Так, відповідно до зазначеного

Довідника посада «провізор» має такі кваліфікаційні вимоги: повна вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки «фармація» за спеціальністю «фармація», спеціалізація за фахом «провізор загального профілю» (інтернатура, курси спеціалізації), наявність сертифіката провізора-спеціаліста.

Ураховуючи вищенаведене, особа, яка має диплом фармацевта, працювати на посаді провізора

не повинна.

Але при цьому слід зазначити, що згідно з п. 3 приміток до розділів І — ІІ Переліку № 195 визначено, що

особи, освіта яких не відповідає вимогам Переліку № 195, можуть бути використані на посадах лікарів і провізорів тільки з дозволу Міністерства охорони здоров’я України з проходженням спеціалізації та отриманням відповідного сертифіката.