28.12.2009

Індексація стипендій і ПДФО

Відповідь на запитання

ІНДЕКСАЦІЯ СТИПЕНДІЙ І ПДФО

 

Тетяна ДОБРОДІЙ, начальник відділу розгляду звернень платників Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 

Чи обкладається податком з доходів сума індексації стипендії?

 

Згідно зі

ст. 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII (далі Закон про індексацію) індексації підлягають доходи, що не мають разового характеру, до яких у тому числі належать і стипендії. Отже, сума стипендії має виплачуватися з урахуванням її індексації.

Виплата сум індексації стипендій здійснюється за рахунок тих джерел, що й сама стипендія (

ст. 5 Закону про індексацію). Тому сума індексації стипендії відображається у складі видатків, передбачених на виплату стипендій, тобто виплачується зі стипендіального фонду.

Згідно з

п.п. 4.3.26 ст. 4 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889) сума стипендії, що виплачується з бюджету учню, студенту, ординатору, аспіранту чи ад’юнкту, не включається до складу його загального місячного або річного оподатковуваного доходу в межах суми , визначеної в п.п. 6.5.1 Закону № 889.

Інакше кажучи, сума стипендії

не підлягає обкладенню податком з доходів, якщо одночасно виконуються такі умови:

1) стипендія є державною та виплачується за рахунок бюджету (державного чи місцевого);

2) стипендія не перевищує суми, зазначеної в

п.п. 6.5.1 Закону № 889, тобто місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, установленого на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. У 2009 році ця сума дорівнює 940 грн.

Таким чином,

у 2009 році податок з доходів не утримується зі стипендій, що виплачуються з бюджету, розмір яких не перевищує 940 грн. Сума перевищення підлягає оподаткуванню за ставкою 15 % (п.п. 4.3.26 ст. 4 Закону № 889).

Сума стипендії, яку не обкладають податком з доходів у межах 940 грн., відображається в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «43».

Стипендія, що виплачується з бюджету в сумі, яка перевищує 940 грн. на місяць, відображається в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «14».

Щодо оподаткування сум індексації стипендій зазначимо таке.

По-перше

, індексація є державною соціальною гарантією, що встановлюється з метою підтримки достатнього життєвого рівня громадян та купівельної спроможності їх грошових доходів в умовах зростання цін (ст. 1 Закону про індексацію). Тому сума індексації стипендії є додатковою виплатою, гарантованою державою.

По-друге

, нарахування сум індексації та їх виплата здійснюється одночасно з виплатою доходу, що підлягає індексації за відповідний місяць. Значить, індексація прямо пов’язана з виплатою стипендії.

По-третє

, сума індексації виплачується з того джерела, що й стипендія.

Усе це дає підставу стверджувати, що

до суми індексації стипендії повинні застосовуватися ті самі правила оподаткування, які встановлено для самої стипендії .

Тому

податок з доходів фізосіб слід утримувати тільки в тому випадку, коли сума стипендії разом з індексацією перевищить розмір, установлений п.п. 6.5.1 Закону № 889 (у 2009 році — 940 грн.), і тільки з суми такого перевищення.

Якщо ж розмір стипендії разом з індексацією не перевищує 940 грн., то утримувати податок з доходів не потрібно.