02.02.2009

Інформаційна сторінка

Новини

ПУТІВКИ ДО ДИТЯЧИХ ЗАКЛАДІВ ОЗДОРОВЛЕННЯ МОЖНА ЗАКУПОВУВАТИ ЗА БЮДЖЕТНІ КОШТИ НА УМОВАХ ПЕРЕДОПЛАТИ

Постановою КМУ від 21.01.2009 р. № 24 постанову КМУ «Питання попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» від 09.10.2006 р. № 1404 доповнено положенням про те, що путівки до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку для дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, і дітей, які потребують особливих умов для оздоровлення, можна закуповувати на умовах передоплати на строк не більше одного місяця.

 

МОРАТОРІЙ НА ЗАКРИТТЯ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ У СІЛЬСЬКІЙ МІСЦЕВОСТІ

ВР України постановою від 19.12.2008 р. № 778-VI увела мораторій до кінця 2009 року на закриття загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості, постановивши, що недопустимо закривати загальноосвітні навчальні заклади через нестачу коштів на їх утримання.

Крім того, Кабміну доручено:

— доручити місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування проаналізувати ситуацію щодо функціонування загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості з урахуванням прогнозованих демографічних змін та вжити заходів з метою призупинення їх необґрунтованої ліквідації;

— вжити невідкладних заходів щодо зміни умов фінансування загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості;

— вжити додаткових заходів щодо організованого підвезення учнів до місць навчання. Проаналізувати хід виконання програми «Шкільний автобус» та передбачити у 2009 році збільшення розміру коштів на її фінансування;

— підготувати та внести на розгляд ВР України пропозиції про внесення змін до законів України «Про освіту» та «Про загальну середню освіту» щодо забезпечення зменшення граничної чисельності учнів у класах від п’яти до трьох осіб та порядок ліквідації власником (засновником) діючих комунальних загальноосвітніх навчальних закладів місцевими органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування за узгодженням з центральним органом виконавчої влади, який здійснює управління у сфері освіти.

 

НАКАЗАНО НЕ ВИСЕЛЯТИ ЗМІ і ЗАКЛАДИ КУЛЬТУРИ З ПРИМІЩЕНЬ ДЕРЖАВНОЇ ТА КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

ВР України в постанові від 16.01.2009 р. № 901-VI наказала органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування тимчасово, до прийняття відповідного закону:

1) припинити прийняття та виконання раніше прийнятих рішень про виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження із займаних ними на законних підставах приміщень державної та комунальної власності;

2) не допускати практики безпідставного розірвання або припинення договорів оренди з редакціями друкованих засобів масової інформації, закладами культури, у тому числі бібліотеками, видавництвами, книгарнями, підприємствами книгорозповсюдження, а також закріпити за ними переважне право на укладення договору оренди на новий строк.

Постанова

набрала чинності 23.01.2009 р.

 

НОВИЙ ДОВІДНИК ПІЛЬГ

Державна податкова адміністрація України листом від 23.01.2009 р. № 1185/7/19-0317 затвердила уточнений Довідник № 48 пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов’язкових платежів, станом на 01.01.2009 р. Він застосовується для заповнення форми № 1-ПП «Звіт про суми пільг в оподаткуванні юридичних осіб та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності».