02.02.2009

Робота вихователів дошкільних закладів

Відповідь на запитання

РОБОТА ВИХОВАТЕЛІВ ДОШКІЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Згідно з режимом роботи дошкільного закладу тривалість перебування в ньому дітей становить 10 годин на день. Педагогічне навантаження вихователів груп загального типу згідно зі ст. 30 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III становить 30 годин на тиждень на тарифну ставку. Чи допускається робота вихователя 3 рази на тиждень по 10 годин на день? Якщо так, то чи вважається в такому разі робота понад 6 годин на день надурочною?

(м. Торез)

 

Ні, у цьому випадку робота понад 6 годин на день

не вважається надурочною. Розповімо, чому це так.

Згідно зі

ст. 30 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III педагогічне навантаження вихователя групи загального типу дошкільного навчального закладу незалежно від підпорядкування, типу та форми власності відповідно становить 30 годин на тиждень, що відповідає тарифній ставці.

Згідно з вимогами

ст. 52 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) при п’ятиденному робочому тижні тривалість щоденної роботи (зміни) визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку або графіками змінності, які затверджує власник чи уповноважений ним орган за домовленістю з органом профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації з дотриманням установленої тривалості робочого тижня.

Таким чином,

за наявності затвердженого керівником дошкільного закладу графіка змінності, погодженого з профспілковою організацією (профспілковим представником), вихователь може працювати 3 рази на тиждень по 10 годин на день.

Згідно зі

ст. 62 КЗпП надурочними вважаються роботи понад установлену тривалість робочого дня. Надурочні роботи, як правило, не допускаються і можуть застосуються тільки у виняткових випадках, визначених законодавством, у ч. 3 ст. 62 КЗпП. У цьому випадку, якщо вихователю за графіком змінності буде встановлено 10-годинний робочий день 3 рази на тиждень, то надурочною вважатиметься робота, яка виконується після 10-ти годин основного робочого часу.

Питання оплати праці працівників освіти регулюються

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102). Порядок установлення розмірів ставок заробітної плати і посадових окладів описано в п. 64 Інструкції № 102.

Згідно з

п.п. «є» п. 64 Інструкції № 102 ставки заробітної плати (посадові оклади) вихователям груп загального типу дошкільних навчальних закладів установлюються за 5 годин педагогічної роботи на день (30 годин на тиждень).

Також

п. 64 Інструкції № 102 визначено: якщо робота понад установлену норму (у цьому випадку — понад 10 годин 3 рази на тиждень) виконується вихователями, помічниками вихователів, санітарками-нянями дошкільних закладів унаслідок невиходу на роботу змінника або у випадках, коли батьки несвоєчасно забирають дітей з дошкільного закладу і робота виконується за межами робочого часу, установленого графіками роботи, оплата праці здійснюється відповідно до ст. 106 КЗпП, як за надурочну (у подвійному розмірі).

Пунктом 64 Інструкції № 102

передбачено, що такий порядок оплати застосовується в тих випадках, коли робота понад установлену норму робочого часу виконувалася без перерви та після закінчення основного робочого часу.

В іншому випадку за години педагогічної роботи, відпрацьовані понад установлену норму, провадиться додаткова оплата в однократному розмірі.