02.02.2009

Атестація керівника спортивної секції

Відповідь на запитання

АТЕСТАЦІЯ КЕРІВНИКА СПОРТИВНОЇ СЕКЦІЇ

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи враховуються присвоєні (підтверджені) кваліфікаційні категорії викладачу фізичного виховання при нарахуванні заробітної плати за проведення занять спортивної секції в одному і тому ж навчальному закладі? Чи необхідно йому проводити окрему атестацію як керівнику спортивної секції? Чи підходять для цього курси підвищення кваліфікації з дисциплін «фізичне виховання»?

(Львівська обл.)

 

Атестація педагогічних працівників

— це визначення їх відповідності посаді, яку вони обіймають, рівню кваліфікації, залежно від якого та стажу педагогічної роботи їм установлюється кваліфікаційна категорія та відповідний посадовий оклад (ставка заробітної плати) в межах схеми посадових окладів.

Відповідно до

п.п. 2.2 Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 20.08.93 р. № 310 (далі — Типове положення № 310), майстри виробничого навчання, керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи, культорганізатори, акомпаніатори, екскурсоводи, інструктори з туризму, старші вожаті атестуються на відповідність посаді, яку обіймають, з визначенням посадового окладу (ставки заробітної плати).

Також слід ураховувати, що згідно з

п.п. 2.6 Типового положення № 310 педагогічні працівники, які викладають два і більше предметів, атестуються з того предмета, з якого мають педагогічне навантаження за фахом освіти. Оплата у відповідності зі встановленою внаслідок атестації категорією поширюється на все педагогічне навантаження до наступної атестації.

Таким чином, якщо викладач фізичного виховання має одну з кваліфікаційних категорій, визначених

п.п. 4.1 Типового положення № 310 з дисципліни «фізичне виховання», то при встановленні йому посадового окладу як керівнику спортивної секції така кваліфікаційна категорія враховуються і відповідно беруться до уваги курси підвищення кваліфікацій, за результатами яких така кваліфікаційна категорія йому була присвоєна.

Питанню заробітної плати керівників гуртків нещодавно була присвячена консультація спеціалістів контрольно-ревізійної служби «Оплата за ведення гуртка у професійному ліцеї» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 45, с. 22).