09.02.2009

Тимчасові індивідуальні норми витрат ПММ

Відповідь на запитання

ТИМЧАСОВІ ІНДИВІДУАЛЬНІ НОРМИ ВИТРАТ ПММ

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Які базові норми списання палива встановлено для автомобіля ВАЗ 2110-1 з об’ємом двигуна 1596 см3, 5-ступінчастою коробкою передач та системою вприскування?

(Сумська обл.)

 

На сьогодні в Україні діють

Норми витрат палива та змащувальних матеріалів, затверджені наказом Міністерства транспорту України від 10.02.98 р. № 43 (далі — Норми № 43).

Їх

призначено для планування потреби в паливно-мастильних матеріалах та контролю за їх витрачанням, ведення звітності, впровадження режиму економії та раціонального використання нафтопродуктів. Це зазначено в Загальних положеннях Норм № 43.

Застосування цього документа є

обов’язковим при списанні бюджетними установами паливно-мастильних матеріалів, використаних при експлуатації автомобілів.

Щодо

норм витрат палива, зазначених у технічній документації до автомобіля, то користуватися ними при списанні палива не можна, оскільки їх отримано при випробуваннях моделі, а отже, можуть не враховувати багатьох факторів, закладених до Норм № 43.

Як правило, для списання палива застосовуються

базові лінійні норми на пробіг автомобіля (на 100 км), установлені за моделями (модифікаціями) автомобілів, та система нормативів і коригуючих коефіцієнтів, що враховують виконану транспортну роботу, кліматичні, дорожні та інші умови експлуатації. Базові лінійні норми наведено в додатках А і Б до Норм № 43 у розрізі моделей автомобілів.

Водночас для деяких моделей автомобілів норми витрат палива

Нормами № 43 не передбачено. Це, як правило, нові або модифіковані моделі транспортних засобів. Модель автомобіля, вказана в запитанні, належить саме до таких.

Так, до

таблиці А.2 додатка А до Норм № 43 увійшли базові лінійні норми тільки для ВАЗ 2110 з об’ємом двигуна 1499 см3. Для інших модифікацій цього автомобіля, зокрема для ВАЗ 2110-1 з об’ємом двигуна 1596 см3, норми витрат палива Нормами № 43 не передбачено. Зауважимо, що такі ситуації не одиничні, адже охопити в одному документі всі моделі та модифікації існуючих транспортних засобів неможливо.

У таких випадках порядок установлення норм витрат палива врегульовано

п. 2 Норм № 43, згідно з яким для моделей і модифікацій, що не увійшли до Норм № 43, визначають тимчасові індивідуальні лінійні норми витрат палива.

Тимчасові індивідуальні лінійні норми витрат палива визначають так:

1. Якщо транспортний засіб

не має істотних конструктивних відмінностей (модель двигуна, трансмісія) і не відрізняється від базової моделі спорядженою масою та габаритними розмірами, то тимчасові лінійні норми витрат палива встановлюються в тому ж розмірі, що й для базової моделі (п.п. 2.1.1 Норм № 43).

2. Якщо транспортний засіб

не має істотних конструктивних відмінностей, але відрізняється від базової моделі спорядженою масою (установлення фургонів, кунгів, додаткового обладнання, бронювання тощо) та не є серійним, тимчасові лінійні норми витрат палива визначаються за такою формулою (п.п. 2.1.2 Норм № 43):

H’s = Hs + DGсп х Hg

,

де

H’s — тимчасова лінійна норма, л/100 км (м3/100 км);

Hs

— лінійна норма для базового автомобіля, л/100 км (м3/100 км);

DGсп

— різниця споряджених мас, т;

Hg

— норма на одну тонну спорядженої маси, л/100 т·км (м3/100 т·км).

У вашому випадку автомобіль ВАЗ 2110-1

має істотні конструктивні відмінності від базової моделі ВАЗ 2110, оскільки відрізняється потужністю двигуна. У зв’язку з цим при розрахунку норм списання ПММ користуватися базовими лінійними нормами, установленими для ВАЗ 2110 з об’ємом двигуна 1499 см3, не можна. На цій же підставі не можна застосувати наведену вище формулу.

У цьому випадку слід керуватися

п.п. 2.1.5 Норм № 43, згідно з яким для нових моделей (модифікацій) автомобілів та автомобілів оригінальної конструкції, що не ввійшли до Норм № 43, установлюються тимчасові індивідуальні базові лінійні норми витрат палива.

Тимчасові

індивідуальні базові лінійні норми витрат палива розробляються ДержавтотрансНДІпроектом, що розташоване за адресою: 03113 м. Київ, просп. Перемоги, 57, тел.: (044) 456-30-30, 201-08-10, телефакс: (044) 455-67-91.

Для встановлення індивідуальних норм необхідно надіслати до ДержавтотрансНДІпроекту заявку за формою, наведеною в

додатку Е до Норм № 43, і анкету на модель автомобіля із заповненими даними, зазначеними в технічній документації транспортного засобу. Оскільки ситуації, подібні до тієї, що розглядається, трапляються досить часто, то для зручності наводимо форми цих документів (див. с. 23 — 24).

Після того як від ДержавтотрансНДІпроекту буде отримано тимчасові індивідуальні базові лінійні норми витрат палива, слід пам’ятати, що вони є чинними тільки для цього автомобіля і втрачають чинність при введенні в дію постійних норм витрат палива на відповідну модель (модифікацію) автомобіля (

п. 2.3 Норм № 43).

Тимчасові індивідуальні базові лінійні норми витрат палива вводяться в дію наказом керівника установи.