23.02.2009

ПДФО з виплат студентам із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування

Відповідь на запитання

ПДФО З ВИПЛАТ СТУДЕНТАМ ІЗ ЧИСЛА ДІТЕЙ-СИРІТ І ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

З яких виплат (крім стипендії), що здійснюються у вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації, студентам із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, утримується податок з доходів фізичних осіб?

(м. Донецьк)

 

На сьогодні грошове та матеріальне забезпечення студентам із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, виплачується на підставі таких документів*:

постанови КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту і матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 (далі — постанова № 226);

наказу Міністерства освіти і науки України «Про затвердження норм матеріального та нормативів фінансового забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також вихованців шкіл-інтернатів» від 17.11.2003 р. № 763 (далі — наказ № 763).

* Види матеріального та грошового забезпечення, що виплачуються на підставі цих документів, наведено в консультації фахівця Міносвіти, опублікованій у «Бюджетній бухгалтерії», 2008, № 37, с. 30.

Спеціальним законом, що регулює питання оподаткування доходів громадян, є

Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889).

Відповідно до

п.п. 4.3.27 Закону № 889 до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу не включаються вартість одягу, взуття, а також суми грошової допомоги , що надаються дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування (у тому числі випускникам професійних освітньо-виховних закладів та вищих освітніх закладів I і II рівнів акредитації), у порядку та розмірах, визначених Кабінетом Міністрів України.

У зв’язку з цим суми матеріального та грошового забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, що виплачуються в розмірах та на умовах, передбачених

постановою № 226, не підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб на підставі п.п. 4.3.27 Закону № 889. Аналогічні роз’яснення наведено в листі ДПАУ від 22.11.2006 р. № 13244/6/17-0716, 13249/5/17-0716 .

Згідно з

наказом № 763 вихованцям, учням, студентам із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються в навчальних закладах усіх типів та перебувають на повному державному забезпеченні, надається грошове забезпечення для придбання предметів гардероба і текстильної білизни в розмірі не менше 35 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (видається тим закладом, який вони закінчили).

Що стосується таких виплат, то в

Законі № 889 відсутні прямі норми щодо звільнення їх від оподаткування, тому вони обкладаються податком з доходів фізичних осіб при їх нарахуванні (виплаті) за ставкою 15 %.

Крім того, згідно з

п. 7 Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882), з метою підвищення життєвого рівня та заохочення за успіхи в навчанні, участь у громадській, спортивній діяльності учням, студентам, які навчаються за державним замовленням, навчальний заклад може надавати матеріальну допомогу та заохочення. На ці цілі спрямовується 10 % коштів, передбачених у кошторисі навчального закладу для виплати стипендій.

Що стосується сум будь-яких заохочень (премій), які виплачуються студенту (слухачу) зі стипендіального фонду вищого навчального закладу, то оскільки в

Законі № 889 відсутні прямі норми щодо їх неоподаткування, то вони підлягають оподаткуванню при їх нарахуванні (виплаті) за ставкою 15 % без зменшення їх на суму податкової соціальної пільги та внесків до соціальних фондів. Аналогічні роз’яснення наведено й у «Віснику податкової служби України», 2007, № 4, с. 47.

Тому

із сум заохочень (премій) слід утримувати податок з доходів незалежно від їх розміру. При цьому жодних пільг для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, щодо необкладення податком з доходів виплачуваних ним премій законодавством не передбачено.

Що стосується оподаткування матеріальної допомоги, то згідно з п.п. 9.7.3 Закону № 889 матеріальна допомога не підлягає обкладенню податком з доходів, якщо вона сукупно за рік не перевищує суми, визначеної відповідно до п.п. 6.5.1 Закону № 889. У 2009 році її розмір дорівнює 940 грн.