26.01.2009

Щодо підвищення посадових окладів працівників геріатричних пансіонатів та відділень

Лист від 09.12.2008 р. № 10.03.67/2000

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

 

ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ ПОСАДОВИХ ОКЛАДІВ ПРАЦІВНИКІВ ГЕРІАТРИЧНИХ ПАНСІОНАТІВ ТА ВІДДІЛЕНЬ

Лист від 09.12.2008 р. № 10.03.67/2000

 

Міністерство охорони здоров’я розглянуло запит щодо деяких питань оплати праці працівників закладів охорони здоров’я і повідомляє наступне.

Будинки-інтернати для громадян похилого віку й інвалідів та пансіонати для ветеранів війни та праці підпорядковані Міністерству праці та соціальної політики України.

Працівники будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів мають право на підвищення посадових окладів на 15 відсотків у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці відповідно до п. 2.25 додатка 3 до спільного наказу Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення».

Посадові оклади лікарів незалежно від найменування, фахівців з базовою та неповною вищою освітою незалежно від їх найменування, соціальних працівників

геріатричних відділень підвищуються на 25 відсотків у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці відповідно до п. 1.2 додатка 3 до зазначеного наказу.

Відповідно до п. 1.13 додатка 3 до того ж наказу на 25 відсотків підвищуються посадові оклади керівників, заступників директора, професіоналів, фахівців та технічних службовців, у тому числі бібліотечних працівників та працівників клубу

геріатричних пансіонатів (спеціалізованих).

 

Заступник Міністра З. Митник

 

Коментар редакції

 

ДЛЯ ПРАЦІВНИКІВ ГЕРІАТРИЧНИХ ПАНСІОНАТІВ ТА ВІДДІЛЕНЬ ПЕРЕДБАЧЕНО ПІДВИЩЕННЯ ОКЛАДІВ НА 25 %

У зв’язку з наявністю у складі будинків-інтернатів для людей похилого віку і інвалідів та пансіонатів для ветеранів війни та праці геріатричних відділень виникли питання щодо оплати праці працівників таких відділень. А саме, чи підвищувати посадові оклади керівним працівникам таких закладів та працівникам, які безпосередньо працюють у геріатричних відділеннях, де знаходяться та лікуються хронічно хворі похилого віку із порушенням психіки?

Міністерство охорони здоров’я в

листі, що коментується, пояснює таке.

Основним нормативним документом, який регулює питання оплати праці працівників сфери охорони здоров’я, є

Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці № 308/519).

Відповідно до

п. 1.2 додатка 3 до Умов оплати праці № 308/519 на підвищення посадових окладів у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці на 25 % мають право:

— лікарі незалежно від їх найменування;

— фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою незалежно від їх найменування, соціальні працівники;

— молодші медичні сестри усіх найменувань, сестри-господарки, реєстратори медичні,

які працюють у геріатричних пансіонатах та відділеннях.

Згідно з

п.п. 1.13 додатка 3 до Умов оплати праці № 308/519 право на підвищення на 25 % мають:

— керівники, лікарі незалежно від їх найменування, у тому числі й заступники директора, професіонали, фахівці та технічні службовці; також бібліотечні працівники та працівники клубу;

— фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою незалежно від їх найменування;

— молодші медичні сестри всіх найменувань, сестри-господарки, реєстратори медичні; робітники всіх професій, що працюють у відділеннях та обслуговують хворих,

які працюють у геріатричних пансіонатах.

Отже, усі працівники безпосередньо геріатричного відділення мають право на підвищення посадового окладу за шкідливі та важкі умови праці. Що стосується керівників та інших працівників звичайних (неспеціалізованих) будинків-інтернатів, які не працюють у геріатричному відділенні, то право на таке підвищення вони

не мають. Таке право мають лише працівники спеціалізованих геріатричних пансіонатів.

Працівники інших відділень та підрозділів будинків-інтернатів для громадян похилого віку і інвалідів та пансіонатів для ветеранів війни та праці мають право на підвищення посадового окладу на 15 % відповідно до п.п. 2.25 додатка 3 до Умов оплати праці № 308/519.