13.07.2009

Збільшення витрат на харчування студентів

Відповідь на запитання

ЗБІЛЬШЕННЯ ВИТРАТ НА ХАРЧУВАННЯ СТУДЕНТІВ

 

Людмила Кунгурцева, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

Чи збільшуються на 10 % витрати на харчування студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування?

 

Матеріальне забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, у тому числі, які перебувають під опікою (піклуванням) і навчаються в навчальних закладах, регламентується

постановою КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226.

Відповідно до

п.п. 1 п. 13 цієї постанови учні та студенти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, зараховуються на повне державне утримання і в період навчання до 23-х років або до закінчення відповідного навчального закладу забезпечуються безплатним харчуванням.

У примітці 7 до додатка 4 до

постанови КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних і оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591 (далі — постанова № 1591) визначено, що студенти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на повному державному утриманні у вищих навчальних закладах, забезпечуються харчуванням згідно з нормами для дітей віком від 13 і старше років. У разі відсутності можливості для організації повноцінного харчування зазначеним категоріям студентів у навчальному закладі може виплачуватися грошова компенсація у розмірі вартості харчування у школах-інтернатах відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок. Розрахунок вартості харчування у школах-інтернатах визначають управління освіти і науки облдержадміністрацій.

Однак слід зауважити, що збільшення асигнувань на харчування у літній оздоровчий період (90 днів), неділю, святкові і канікулярні дні згідно з приміткою 4 до додатка 4 до постанови № 1591 передбачено лише для вихованців у будинках дитини, дитячих будинках, школах-інтернатах для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, професійно-технічних навчальних закладах.