27.07.2009

Передача товарно-матеріальних цінностей на час відпустки матеріально відповідальної особи

Відповідь на запитання

ПЕРЕДАЧА ТОВАРНО-МАТЕРІАЛЬНИХ ЦІННОСТЕЙ НА ЧАС ВІДПУСТКИ МАТЕРІАЛЬНО ВІДПОВІДАЛЬНОЇ ОСОБИ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Як правильно передати товарно-матеріальні цінності на час відпустки матеріально відповідальної особи? Чи необхідно оформлювати договір матеріальної відповідальності з особою, яка буде замінювати матеріально відповідальну особу на час відпустки? Хто повинен оформити акт прийняття-передачі? Чи повинен бухгалтер, який має в робочій комп’ютерній програмі акт передачі, роздрукувати його матеріально відповідальній особі?

(м. Харків)

 

Усі товарно-матеріальні цінності, які знаходяться на балансі установи,

повинні перебувати на відповідальному зберіганні в матеріально відповідальних осіб. Про це свідчить п. 6.7 Інструкції з обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України від 17.07.2000 р. № 64 (далі — Інструкція № 64), та п. 52 Інструкції з обліку запасів бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України від 08.12.2000 р. № 125.

З посадовою особою, на яку планується покласти матеріальну відповідальність,

обов’язково необхідно укласти договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність.

Перелік посад і робіт, що заміщуються або виконуються працівниками, з якими підприємством, установою, організацією можуть укладатися письмові договори про повну матеріальну відповідальність за незабезпечення збереження цінностей, які були передані їм для зберігання, обробки, продажу (відпуску), перевезень, або застосування в процесі виробництва

, а також Типовий договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність, затверджені постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріатом ВЦРПС від 28.12.77 р. № 447/24.

Якщо матеріально відповідальна особа йде у відпустку, товарно-матеріальні цінності

обов’язково необхідно передати іншому працівнику. Зазвичай такий працівник обирається керівником у межах тієї ж категорії персоналу, що й матеріально відповідальна особа, яка йде у відпустку.

Після того як керівник обере конкретну особу, на яку буде покладено матеріальну відповідальність на час знаходження матеріально відповідальної особи у відпустці, він видає відповідний наказ.

З особою, на яку тимчасово покладено матеріальну відповідальність, також

укладається договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність.

Нагадаємо, що при зміні матеріально відповідальної особи відповідно до

п. 1.9 Інструкції з інвентаризації матеріальних цінностей, розрахунків та інших статей балансу бюджетних установ, затвердженої наказом Головного управління Державного казначейства України від 30.10.98 р. № 90 (далі — Інструкція № 90), обов’язково необхідно провести інвентаризацію (на день прийняття-передачі справ). Для цього керівником установи відповідно до п. 1.11 Інструкції № 90 створюється інвентаризаційна комісія, яка й проводе інвентаризацію.

Відповідно до

п. 1.21 Інструкції № 90 при зміні матеріально відповідальних осіб обов’язково складається три примірники інвентаризаційного опису .

Особа, яка прийняла цінності, розписується в описах про їх отримання, а та, яка здала, — про їх здавання (

п. 1.22 Інструкції № 90).

За результатами інвентаризації комісією може бути складений

зведений акт прийняття-передачі в довільний формі, який затверджується керівником установи (його складання не є обов’язковим).

У цьому акті необхідно вказати найменування, кількість, вартість, суму товарно-матеріальних цінностей.

При цьому може виникнути запитання щодо необхідності складання «Акта прийняття-передачі основних засобів» (типова форма ОЗ-1 (бюджет)). У цьому випадку такий акт не складається у зв’язку з тим, що згідно з

п. 6.4 Інструкції № 64 типова форма № ОЗ-1 (бюджет) «Акт прийняття-передачі основних засобів» застосовується для оформлення прийняття-передачі необоротних активів і складається на кожний окремий об’єкт, який надходить шляхом придбання або безоплатної передачі від інших організацій.

Що стосується роздрукування акта бухгалтером, то якщо у вашій організації затверджена і введена в програму форма акта прийняття-передачі матеріальних цінностей при зміні матеріально відповідальної особи, то звичайно ж такий акт можна роздрукувати.