27.07.2009

Доплати та надбавки водіям санітарних машин

Відповідь на запитання

ДОПЛАТИ ТА НАДБАВКИ ВОДІЯМ САНІТАРНИХ МАШИН

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

1. Чи має право керівник закладу охорони здоров’я встановити водію санітарної машини одночасно доплату за ненормований робочий день і надбавку за складність та напруженість у роботі?

2. В якому порядку підвищується посадовий оклад водія санітарної машини згідно з п.п. 2.4.4 Умов № 308/519? Чи залежить розмір підвищення від фактично відпрацьованого часу?

(м. Харків)

 

1. При обчисленні заробітної плати працівників закладів охорони здоров’я слід керуватися

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я і установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Згідно з

п. 1.5 Умов № 308/519 оплата праці працівників здійснюється за фактично відпрацьований час виходячи з посадового окладу (тарифної ставки) або залежно від виконання норми виробітку та відрядної розцінки з урахуванням підвищень, доплат та надбавок, передбачених чинним законодавством. Заробітна плата працівника граничними розмірами не обмежується.

Щодо надбавок та доплат водію санітарної машини, вказаних у запитанні, зазначимо таке.

Доплата за ненормований робочий день.

Згідно з п.п. 3.4.4 Умов № 308/519 керівники закладів охорони здоров’я за узгодженням з профспілковими комітетами можуть установлювати ненормований робочий день для водіїв легкових та санітарних автомобілів, автомобілів швидкої медичної допомоги з доплатою 25 % тарифної ставки за відпрацьований час. Водіям автомобілів з ненормованим робочим днем доплата за роботу в нічний час провадиться на загальних підставах.

Таким чином, якщо керівником установи за узгодженням з профспілковим комітетом водію санітарної машини встановлено ненормований робочий день, то йому може бути встановлено доплату за ненормований робочий день. Зверніть увагу: такий вид доплати встановлюється за фактично відпрацьований час виходячи з даних подорожніх листів.

Надбавка за складність та напруженість у роботі

встановлюється відповідно до п. 4.4 Умов № 308/519.

Так, працівникам може встановлюватися надбавка в розмірі до 50 % посадового окладу (тарифної ставки):

— за високі досягнення у праці;

— за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання);

— за складність, напруженість у роботі.

При цьому граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 % посадового окладу.

Інакше кажучи, якщо працівнику одночасно встановлено дві (чи навіть три) перелічені надбавки, то граничний їх розмір не повинен перевищувати 50 % посадового окладу.

Те, що водію встановлено доплату за ненормований робочий день у розмірі 25 %, не впливає на відсоток установлення надбавки за складність та напруженість у роботі.

Доплата за ненормований робочий день і надбавка за складність та напруженість у роботі є різними видами виплат, передбаченими різними положеннями

Умов № 308/519.

Рішення про виплату надбавки за складність і напруженість у роботі та її розмір приймає керівник установи, що оформляється відповідним наказом.

Таким чином,

водію санітарної машини може бути одночасно встановлено доплату за ненормований робочий день і надбавку за складність та напруженість у роботі.

Слід пам’ятати, що конкретні розміри доплат, надбавок та інших виплат визначаються керівником закладу, установи

за рахунок і в межах фонду заробітної плати та відображаються в розрахункових відомостях на виплату заробітної плати (п. 1.7 Умов № 308/519).

2. Згідно з

п.п. 2.4.4 Умов № 308/519 водіям санітарних автомобілів місячна тарифна ставка підвищується на 20 %. Перелік автомобілів, віднесених до санітарних, затверджується Міністерством охорони здоров’я України.

Так,

наказом Міністерства охорони здоров’я України від 02.10.2000 р. № 232 затверджено Перелік спеціальних і спеціалізованих транспортних засобів сфери охорони здоров’я України, що належать до складу (категорії) санітарних.

 

Перелік спеціальних і спеціалізованих транспортних засобів сфери охорони
здоров’я України, що належать до складу (категорії) санітарних

До спеціальних санітарних транспортних засобів належать:

До спеціалізованих санітарних транспортних засобів належать:

— швидка медична допомога;— невідкладна медична допомога;— реанімаційний;— оперативний медицини катастроф;— оперативно-рятувальний надзвичайних ситуацій;— спеціальні перевезення (трупів, анатомічних матеріалів тощо)

— медична служба;— пересувні пункти забору та переливання крові;— рентгенологічні;— асенізаційні та дезінфекційні;— пересувна медична лабораторія;— аварійно-технічна служба

 

Водіям наведених у таблиці санітарних машин посадовий оклад підвищується на 20 % незалежно від фактично відпрацьованого часу.

Умови № 308/519 не містять із цього приводу жодних обмежень.