01.06.2009

Плата за обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян

Відповідь на запитання

ПЛАТА ЗА ОБСЛУГОВУВАННЯ ПЕНСІОНЕРІВ ТА ОДИНОКИХ НЕПРАЦЕЗДАТНИХ ГРОМАДЯН

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У територіальному центрі соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян на домашньому обслуговуванні знаходиться непрацездатна особа (пенсіонерка), що має працездатних родичів, які з поважних причин не можуть за нею доглядати. Зазначена особа вносить плату за її обслуговування згідно з договором у розмірі 5 % від одержуваної пенсії (2071,44 грн.), а саме 103,57 грн. Соцробітник обслуговує її щопонеділка та щочетверга.

У лютому соцробітник нашої установи здійснив 8 відвідувань зазначеної особи. У березні також 8 відвідувань, але у зв’язку з перенесенням святкового дня 8 березня на понеділок одне відвідування в понеділок не відбулося. З приводу цього особа, що обслуговується, вимагає зниження відсотка пенсії, який вона повинна заплатити згідно з договором. Чи залежить плата за обслуговування від кількості відвідувань?

(м. Керч)

 

Допомогою на дому одиноким непрацездатним громадянам займаються відділення соціальної допомоги вдома (далі — відділення). Створюються такі відділення як підрозділи управління соціального захисту населення районної, районної у містах Києві та Севастополі державної адміністрації або ж як підрозділи територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян (далі — терцентр) і діють відповідно до

Типового положення (взірцевого) про відділення соціальної допомоги вдома, затвердженого наказом Міністерства соціального захисту населення України від 01.04.97 р. № 44 (далі — Типове положення).

Згідно з

п. 13 Типового положення в окремих випадках відділення може приймати на обслуговування непрацездатних громадян, що мають працездатних дітей або родичів, які відповідно до чинного законодавства зобов’язані їх утримувати, але з поважних причин не мають можливості здійснювати за ними догляд (проживають в іншому населеному пункті або окремо і за станом здоров’я або через територіальну віддаленість не можуть надавати допомогу батькам, знаходяться у відрядженні, на лікуванні тощо). У таких випадках непрацездатні громадяни, які отримують пенсію в мінімальних розмірах, обслуговуються безплатно, а ті з них, які отримують пенсію в розмірі більшому від мінімального, вносять плату в розмірі 5 % від одержуваної пенсії.

У вашому випадку розмір пенсії непрацездатної особи більше, ніж мінімальний, тому вона повинна вносити плату в розмірі 5 % одержуваної пенсії, а саме 103,57 грн., як і було вами правильно розраховано.

Згідно з

п. 15 Типового положення соціальний робітник відділення згідно з висновками лікарів про стан здоров’я одинокого (у медичній карті) та згідно з умовами договору і з погодженим з обслуговуваним громадянином графіком, але не менше двох разів на тиждень, відвідує закріплених за ним громадян і надає передбачені договором послуги, виявляє додаткові потреби, вживає заходів щодо їх виконання.

Зверніть увагу, що йдеться не про конкретно встановлену кількість відвідувань на місяць, а про обов’язковість відвідування не менше двох разів на тиждень. Звичайно ж, кількість відвідувань на місяць буде змінюватися при різній тривалості місяців. Так, у січні 2009 року таких відвідувань повинно бути 9, лютому — 8, березні — 9, квітні — 9, у травні — 8 тощо.

Умови, періодичність і терміни надання послуг повинні бути викладені в договорі, укладеному між одиноким непрацездатним громадянином і відділенням.

Нагадаємо, що порядок укладання та виконання договорів про надання послуг визначений

главою 63 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

За договором про надання послуг одна сторона (терцентр) зобов’язується за завданням другої сторони (одинокий непрацездатний громадянин) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Але слід звернути увагу на те, що в цьому випадку внесення непрацездатною особою, яка має працездатних родичів,

які не мають можливості здійснювати за нею догляд, відсотка пенсії на спеціальний рахунок терцентру не є платою за надання платних послуг.

Платні послуги терцентр може надавати непрацездатним громадянам та інвалідам, які мають працездатних родичів і

спроможні самостійно або за допомогою родичів задовольняти свої соціально-побутові потреби, але бажають скористатися платними послугами , про що йдеться у п.п. 2.3 Типового положення.

Нагадаємо, що бюджетні установи можуть надавати тільки ті платні послуги, які передбачені переліками дозволених платних послуг, визначеними нормативними документами для відповідних галузей. У цьому випадку таким документом є

Перелік платних соціальних послуг, затверджений постановою КМУ від 14.01.2004 р. № 12 (у редакції постанови КМУ від 16.05.2007 р. № 745).

Плата за такі послуги розраховується на кожний окремий вид послуг відповідно до калькуляції витрат. До вартості послуги входять усі затрати, пов’язані з наданням відповідної послуги.

У вашому ж випадку йдеться про конкретно встановлену плату (5 % від суми пенсії),

яка не є розрахованою відповідно до калькуляції витрат і повинна вноситися незалежно від кількості та періодичності надання послуг.

Тому непрацездатні громадяни, що мають працездатних дітей або родичів, які відповідно до чинного законодавства зобов’язані їх утримувати, але з поважних причин не мають можливості здійснювати за ними догляд, при отриманні пенсії в розмірі більшому від мінімального

повинні вносити плату в розмірі 5 % від одержуваної пенсії незалежно від кількості відвідувань.

У цьому випадку особа, про яку йдеться, має право звернутися до суду з позовом щодо

невиконання або неналежного виконання обов’язків працівниками терцентру, які порушили п. 15 Типового положення і відвідали її всього один раз на тиждень, тим паче, що такі відвідування є життєво важливими для зазначених осіб, адже лише завдяки їм вони отримують їжу, ліки тощо.

Вважаємо, що при збігу дня відвідування непрацездатної особи з вихідним чи святковим днем необхідно перенести відвідування на інший день та забезпечити обов’язкове дворазове відвідування непрацездатної особи на тиждень.