01.06.2009

Надбавка за складність та напруженість у роботі заступнику директора школи з навчально-виховної роботи

Відповідь на запитання

НАДБАВКА ЗА СКЛАДНІСТЬ ТА НАПРУЖЕНІСТЬ У РОБОТІ ЗАСТУПНИКУ ДИРЕКТОРА ШКОЛИ З НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОЇ РОБОТИ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Заступнику директора з навчально-виховної роботи наказом директора школи встановлено надбавку за складність та напруженість у роботі в розмірі 15 % посадового окладу. Чи правильно це, адже згідно з п. 4 постанови КМУ від 30.08.2002 р. № 1298 право на встановлення такої надбавки надано вищій за рівнем організації, тобто начальнику управління освіти?

Чи можна виплачувати надбавку за складність та напруженість у роботі директору школи та його заступнику в умовах економічної кризи?

(м. Харків)

Дійсно, заступнику директора з навчально-виховної роботи школи надбавка за складність та напруженість у роботі має встановлюватися керівником вищої за рівнем організації, тобто начальником управління освіти.

Так, згідно з

п. 4 постанови КМУ «Про оплату праці працівників на підставі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів і організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 преміювання керівників установ, закладів та організацій, їх заступників, установлення їм надбавок та доплат до посадових окладів, надання матеріальної допомоги здійснюється за рішенням органу вищого рівня в межах наявних коштів на оплату праці.

Крім того, зазначену норму продубльовано в

п.п. 5 п. 4 наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 29.09.2005 р. № 557.

Таким чином, надбавку за складність та напруженість у роботі заступнику директора школи з навчально-виховної роботи

не може бути встановлено наказом директора школи, оскільки встановлення йому такої надбавки є компетенцією начальника управління освіти.

У 2009 році слід ураховувати положення п.п. 6 п. 6 постанови КМУ «Деякі питання організації бюджетного процесу» від 26.11.2008 р. № 1036, згідно з яким розпорядники бюджетних коштів повинні планувати витрати, пов’язані зі стимулюванням працівників, тільки за умови забезпечення в повному обсязі обов’язкових виплат із зарплати, інших соціальних виплат. Надбавка за складність та напруженість у роботі не є обов’язковою виплатою, однак, якщо в кошторисі навчального закладу передбачено достатньо коштів на оплату праці і він не має заборгованості перед працівниками із заробітної плати та інших соціальних виплат, така надбавка може виплачуватися за рішенням керівника вищої за рівнем організації в межах фонду оплати праці.