08.06.2009

Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268

Постанова від 27.05.2009 р. № 504

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ПОСТАНОВИ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ВІД 9 БЕРЕЗНЯ 2006 р. № 268

Постанова від 27.05.2009 р. № 504

 

Кабінет Міністрів України

постановляє:

1. Підпункт 1 «в» пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» доповнити після абзацу другого новим абзацом такого змісту:

«Надбавка не встановлюється сільським, селищним головам, їх заступникам та іншим керівним працівникам і спеціалістам апарату сільських і селищних рад та їх виконавчих органів.».

У зв’язку з цим абзаци третій і четвертий вважати відповідно абзацами четвертим і п’ятим.

2. Збільшити на 50 відсотків посадові оклади сільських, селищних голів, їх заступників та керівних працівників і спеціалістів апарату сільських і селищних рад та їх виконавчих органів, затверджені додатком 54 до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268.

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

Коментар редакції

 

«ПЛЮС» ОКЛАД, «МІНУС» НАДБАВКА: КАБМІН УНІС ЗМІНИ ДО УМОВ ОПЛАТИ ПРАЦІ працівників сільських ТА селищних рад

Постановою

, що коментується, Кабмін уніс зміни до постанови КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 ( далі — постанова № 268), що стосуються умов оплати праці керівних працівників та спеціалістів апарату сільських і селищних рад та їх виконавчих органів (далі — працівники сільських і селищних рад).

Насамперед Кабмін позбавив працівників сільських і селищних рад такої істотної складової заробітної плати, як надбавка за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи.

Як відомо, право встановлювати надбавки надано керівникам відповідних органів, що передбачено

п.п. 1 «в» п. 2 постанови № 268. Тепер п.п. 1 «в» п. 2 постанови № 268 доповнено новим абзацом, згідно з яким надбавка за високі досягнення у праці та за виконання особливо важливої роботи не встановлюється працівникам сільських і селищних рад. Зауважимо: зміни мають безстроковий характер, тобто фактично надбавку працівникам сільських і селищних рад скасували.

Як компенсацію за таке урізування зарплати Кабмін постановив

збільшити посадові оклади працівників сільських і селищних рад, затверджені додатком 54 до постанови № 268 , на 50 %.

Таким чином, з дати набуття чинності

постановою, що коментується, заробітна плата працівників сільських і селищних рад повинна зрости за рахунок збільшення посадових окладів. З іншого боку, як відомо, надбавка за високі досягнення у праці та виконання особливо важливої роботи встановлюється з урахуванням надбавки за ранг та надбавки за вислугу років. От і виходить: якщо працівнику було встановлено надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 50 %, то фактично після зазначених змін його заробітна плата зміниться не у бік збільшення, а у бік зменшення.

Як відомо, постанови КМУ набирають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самими постановами, але не раніше дня їх опублікування. Оскільки в

постанові, що коментується, не зазначено, з якої дати необхідно застосовувати згадані вище зміни, то вони застосовуються з дати набуття нею чинності, тобто з 30.05.2009 р. Із зазначеної дати посадові оклади працівників сільських і селищних рад має бути переглянуто (збільшено на 50 %), а надбавку за високі досягнення у праці або виконання особливо важливої роботи знято.

Щодо проведення індексації заробітної плати у зв’язку зі змінами, що вносяться, зазначимо таке: якщо заробітна плата конкретного працівника в червні 2009 року після її перегляду зросте і сума підвищення перекриє суму можливої індексації, то червень 2009 року можна буде визнати базовим місяцем. В іншому разі індексацію потрібно продовжувати в загальному порядку.