30.03.2009

Щодо застосування порядку зупинення операцій з бюджетними коштами

Лист від 22.10.2008 р. № 02-18/1277

ГОЛОВНЕ КОНТРОЛЬНО-РЕВІЗІЙНЕ УПРАВЛІННЯ УКРАЇНИ

ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ ПОРЯДКУ ЗУПИНЕННЯ ОПЕРАЦІЙ З БЮДЖЕТНИМИ КОШТАМИ

Лист від 22.10.2008 р. № 02-18/1277

 

Згідно з пунктами 1 та 2 Порядку зупинення операцій з бюджетними коштами, затвердженого наказом Державного казначейства України від 18.11.2002 № 213 (далі — Порядок), санкція у вигляді зупинення операцій з бюджетними коштами застосовується органами державної контрольно-ревізійної служби в разі вчинення об’єктом контролю бюджетного правопорушення.

Водночас усунення цього правопорушення є підставою для відновлення операцій з бюджетними коштами (пункт 10 Порядку).

Ураховуючи викладене,

вважаємо недоцільним застосовувати зазначену санкцію в разі усунення об’єктом контролю правопорушення під час проведення ревізії.

 

В. о. Голови І. Іскра

 

Коментар редакції

 

У ВИПАДКУ УСУНЕННЯ ПОРУШЕННЯ ПІД ЧАС РЕВІЗІЇ САНКЦІЯ У ВИГЛЯДІ
 ЗУПИНЕННЯ ОПЕРАЦІЙ З БЮДЖЕТНИМИ КОШТАМИ НЕ ЗАСТОСОВУЄТЬСЯ

Державна контрольно-ревізійна служба у своїй діяльності керується

Законом України «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні» від 26.01.93 р. № 2939-XII (далі — Закон № 2939).

Відповідно до

п. 2 ст. 10 Закону № 2939 Головне контрольно-ревізійне управління України, контрольно-ревізійне управління в Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі, контрольно-ревізійні підрозділи (відділи, групи) у районах, містах і районах у містах мають право призупиняти бюджетні асигнування та зупиняти операції з бюджетними коштами у випадках, передбачених законом.

Зупинення бюджетних коштів застосовується органами державної контрольно-ревізійної служби в разі вчинення об’єктом контролю бюджетного правопорушення.

Нагадаємо, що під

бюджетним правопорушенням слід розуміти недотримання учасником бюджетного процесу, встановленого Бюджетним кодексом України від 21.06.2001 р. № 2542-III та іншими нормативно-правовими актами порядку складання, розгляду, затвердження, внесення змін, виконання бюджету чи звіту про виконання бюджету.

Підставою для відновлення операцій з бюджетними коштами згідно з

Порядком зупинення операцій з бюджетними коштами, затвердженим наказом Державного казначейства України від 18.11.2002 р. № 213, є доповідна записка посадової особи уповноваженого органу або інформація про усунення бюджетного правопорушення.

У зв’язку з цим ГоловКРУ зазначає, що у випадку якщо порушення було усунуто під час проведення ревізії, то санкція у вигляді зупинення операцій з бюджетними коштами не застосовується.