30.03.2009

Виплати дітям-сиротам

Відповідь на запитання

ВИПЛАТИ ДІТЯМ-СИРОТАМ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

Який у 2009 році розмір одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення ними 18-річного віку?

 

Постановою КМУ від 05.03.2009 р. № 175

внесені зміни до п. 2 постанови КМУ «Про затвердження Порядку надання одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку» від 25.08.2005 р. № 823, якими розмір одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, у 2009 році залишено на рівні 2008 року, тобто 1590 грн. на одну дитину.

 

Які виплати передбачено для студентів з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються за державним замовленням, отримали диплом бакалавра і продовжать навчання за освітньо-кваліфікаційними рівнями «спеціаліст», «магістр»?

 

Матеріальне забезпечення студентів з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, регламентується

постановою КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 (далі — постанова № 226).

Згаданою

постановою передбачено повне державне утримання студентів з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування на період навчання (до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів).

Студенти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на повному державному утриманні і які закінчили навчання з освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» і продовжать навчання за освітньо-кваліфікаційними рівнями «спеціаліст», «магістр», забезпечуються комплектом нового одягу і взуття на суму, не менш як 12 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (12 x 17 грн. = 204,00 грн.), а також грошовою допомогою в розмірі не менш як 2,5 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (2,5 x 17 грн. = 42,50 грн.).

Наказом по закладу такі студенти повинні бути відраховані як такі, що здобули освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр».

Підстав для виплати стипендії та коштів на харчування за період липень — серпень студентам вказаної категорії немає.

Відповідно до

Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних рад за участю центрів зайнятості населення для забезпечення тимчасової зайнятості залучають дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа до оплачуваних громадських робіт на підприємствах, в установах і організаціях комунальної власності та за договорами — на інших підприємствах, в установах і організаціях.

Відповідальність за працевлаштування такої категорії осіб покладається на органи праці та соціальної політики і на керівника закладу, де перебувала така особа.

Звертаємо увагу, що при вступі на освітньо-кваліфікаційний рівень «спеціаліст», «магістр»

постановою № 226 передбачено поза конкурсний вступ абітурієнтів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

При зарахуванні на навчання за державним замовленням для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст», «магістр» діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, та особи з їх числа зараховуються на повне державне забезпечення і на період навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів забезпечуються безкоштовним харчуванням, одягом, взуттям і м’яким інвентарем та стипендією. Норми матеріального та нормативи фінансового забезпечення визначені

наказом Міністерства освіти і науки України «Про затвердження норм матеріального та нормативів фінансового забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також вихованців шкіл-інтернатів» від 17.11.2003 р. № 763, а норми харчування — постановою КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591. Порядок забезпечення та виплати стипендії відповідної категорії студентів визначений постановою КМУ «Питання стипендіального забезпечення» від 12.07.2004 р. № 882.