04.05.2009

Оклад завідуючого клініко-діагностичною лабораторією за наявності посад біолога та біохіміка

Відповідь на запитання

ОКЛАД ЗАВІДУЮЧОГО КЛІНІКО-ДІАГНОСТИЧНОЮ ЛАБОРАТОРІЄЮ ЗА НАЯВНОСТІ ПОСАД БІОЛОГА ТА БІОХІМІКА

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки та фінансової політики Міністерства охорони здоров’я України

 

У клініко-діагностичній лабораторії пологового будинку з дозволу МОЗ дві посади лікарів-лаборантів за відомістю заміни було замінено на спеціалістів з вищою освітою — біолога та біохіміка. Посадовий оклад цим спеціалістам був установлений на рівні лікарів без категорії. Кількість штатних одиниць лікарських посад без урахування біолога та біохіміка становить 5 посад.

Чи необхідно враховувати ці посади як посади лікарів при розрахунку розміру підвищення посадового окладу завідуючого клініко-діагностичною лабораторією?

На який відсоток у цьому випадку може бути підвищений посадовий оклад завідуючого клініко-діагностичною лабораторією як керівника структурного підрозділу?

(Київська обл.)

 

Згідно з

п.п. 2.2.3 спільного наказу Міністерства праці та Міністерства охорони здоров’я України «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту» від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови) керівникам структурних підрозділів — лікарям посадові оклади встановлюються виходячи з тарифних розрядів лікарів відповідних спеціальностей та кваліфікаційних категорій (за умови, що спеціальність, за якою їм присвоєна кваліфікаційна категорія, відповідає профілю підрозділу, який вони очолюють), з урахуванням підвищення на 10 — 25 % залежно від обсягу роботи (кількості посад лікарів у підрозділі згідно зі штатним розписом).

Для приведення штатних нормативів у відповідність до чинних нормативних актів, у тому числі Державного класифікатора України (ДК-003-2005) Міністерством охорони здоров’я затверджено

наказ «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 23.02.2000 р. № 33» від 12.03.2008 р. № 122.

Ураховуючи незадовільну укомплектованість лабораторної служби лікарськими кадрами, посади лікарів замінюються за відомістю заміни на посади спеціалістів з вищою немедичною освітою відповідно до зазначеного

наказу та листів МОЗ від 22.07.2008 р. та від 05.09.2008 р. № 11-02-13/21 із збереженням функціональних обов’язків лікарів.

Розрахунок штатних посад лікарів у лабораторних підрозділах закладів охорони здоров’я проводиться відповідно до

наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я» від 23.02.2000 р. № 33 залежно від обсягу роботи.

З огляду на зазначене посадові оклади керівників структурних підрозділів (лабораторій) — лікарів установлюються згідно з

п.п. 2.2.3 Умов з урахуванням підвищення на 10 — 25 % залежно від кількості посад лікарів у підрозділі згідно зі штатним розписом та з урахуванням посад наведених спеціалістів із вищою немедичною освітою, а саме:

— на 10 % — при кількості посад лікарів у підрозділі згідно зі штатним розписом до 3 одиниць включно (з урахуванням посад керівників цих структурних підрозділів і без урахування посад лікарів-інтернів);

— на 20 % — при кількості посад лікарів у підрозділі згідно зі штатним розписом понад 3 до 6 одиниць включно (з урахуванням посад керівників цих структурних підрозділів і без урахування посад лікарів-інтернів);

— на 25 % — при кількості посад лікарів у підрозділі згідно зі штатним розписом понад 6 одиниць (з урахуванням посад керівників цих структурних підрозділів і без урахування посад лікарів-інтернів).

У наведеному випадку кількість лікарських штатних одиниць з урахуванням посад біолога та біохіміка становить 7 штатних одиниць, тобто керівнику клініко-діагностичної лабораторії — лікарю посадовий оклад установлюється виходячи з тарифного розряду лікарів інших спеціальностей (п.п. 2.2.5.3 Умов) та наявної кваліфікаційної категорії (за умови, що спеціальність, за якою йому присвоєна кваліфікаційна категорія, відповідає профілю підрозділу, який він очолює), з урахуванням підвищення на 25 %.