18.05.2009

Додаткова оплата педагогічним працівникам за завідування навчально-дослідними ділянками

Відповідь на запитання

ДОДАТКОВА ОПЛАТА ПЕДАГОГІЧНИМ ПРАЦІВНИКАМ ЗА ЗАВІДУВАННЯ НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНИМИ ДІЛЯНКАМИ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, ведучий контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

В якому порядку проводиться доплата педагогічним працівникам за завідування навчально-дослідною земельною ділянкою?

(м. Харків)

 

Положення про навчально-дослідну земельну ділянку загальноосвітніх шкіл та позашкільних навчально-виховних закладів

затверджено наказом Міністерства освіти України від 01.11.95 р. № 307 (далі — Положення № 307).

Навчально-дослідна земельна ділянка закладу освіти є базою проведення навчальних та практичних занять, передбачених програмами з природознавства, біології, трудового навчання, засвоєння знань, формування вмінь і навичок, організації позакласної юннатівської, дослідницької, природоохоронної роботи, продуктивної праці учнів.

Навчально-дослідна земельна ділянка може існувати при всіх типах середніх загальноосвітніх навчально-виховних закладах різних типів і позашкільних навчально-виховних закладах (

п.п. 2 Положення № 307).

Відповідно до вимог

пп. 6 і 7 Положення № 307 навчально-дослідна земельна ділянка може включати: відкритий і закритий ґрунт (теплицю, парники, розсадники), ферму, підсобне приміщення тощо. На навчально-дослідній земельній ділянці розміщуються відділки: польових, овочевих, плодово-ягідних культур; квітково-декоративний, колекційний, селекційно-генетичний, зоолого-тваринницький, а також відділки: виробничий, дендрологічний.

Також слід зазначити: вирощена продукція може бути використана для потреб школи, позашкільного закладу або реалізована. Згідно з

п. 18 Положення № 307, кошти від реалізації продукції перераховуються на спецрахунок закладу освіти для поповнення матеріальної бази, що також не суперечить вимогам пп. 1 і 2 розділу 9 Переліку платних послуг, які можуть надаватися державними навчальними закладами, затвердженого постановою КМУ від 20.01.97 р. № 38.

Умови оплати праці працівників освіти визначені

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Педагогічним працівникам за завідування навчально-дослідною земельною ділянкою надається додаткова оплата відповідно до вимог

п.п. 43, 50 Інструкції № 102.

Так, згідно з

абзацом 1 п. 43 Інструкції № 102 вчителям за завідування навчально-дослідними ділянками (теплицями, парниковими господарствами) додаткова оплата проводиться в таких розмірах:

— у загальноосвітніх навчальних закладах I — II ступенів — у розмірі 10 % ставки заробітної плати;

— у загальноосвітніх навчальних закладах I — III ступенів — у розмірі 13 % ставки заробітної плати;

— у школах-інтернатах та спеціальних школах для дітей, які потребують особливих умов виховання, — 15 % ставки заробітної плати.

Зверніть увагу:

доплата провадиться тільки за наявності ділянки розміром не менше 0,5 га (5000 м2) протягом 9 місяців, а за наявності теплиці або парникового господарства доплата провадиться протягом усього року незалежно від того, чи є при школі навчально-дослідна ділянка.

За наявності в штаті школи-інтернату

агронома доплата вчителю за завідування навчально-дослідною ділянкою не провадиться.

Згідно з

абз. 3 п. 50 Інструкції № 102 педагогічним працівникам позашкільних навчальних закладів додаткова оплата встановлюється за завідування дендропарками, зимовим садом, навчально-дослідними ділянками, теплицями позашкільних навчальних закладів у розмірі 10 — 15 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Конкретний розмір доплати встановлюється керівником закладу за погодженням з профспілковим комітетом.

Приклад.

Учителю трудового навчання загальноосвітньої школи I — III ступенів за завідування теплицею встановлена додаткова оплата в розмірі 13 % ставки заробітної плати. За результатами проведеної атестації йому була встановлена І кваліфікаційна категорія (11-й тарифний розряд), якій станом на 01.04.2009 р. відповідає посадовий оклад у розмірі 1074,00 грн.

Додаткова оплата за завідування теплицею складає: 139,62 грн. (1074, 00 грн. х 13 %).