18.05.2009

Оплата праці працівників сфери культури

Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ СФЕРИ КУЛЬТУРИ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Музичне училище підпорядковується управлінню культури і туризму обласної державної адміністрації. Хто повинен надавати накази на преміювання, надання відпустки та виплату допомоги на оздоровлення заступникам директора музичного училища?

(м. Кіровоград)

В Україні з метою реалізації права громадян на спеціальну освіту в галузі культури створюються державні, приватні, кооперативні навчальні заклади (академії, університети, консерваторії, інститути, коледжі, технікуми,

училища, спеціалізовані мистецькі школи, гімназії, ліцеї; школи естетичного виховання дітей: музичні, художні, хореографічні, хорові та інші), інститути та факультети підвищення кваліфікації.

Згідно зі

ст. 21 Основ законодавства України про культуру від 14.02.92 р. № 2117-ХII в Україні гарантується розвиток мережі різних за видами діяльності та формою власності закладів, підприємств та організацій культури: театрів, філармоній, професійних творчих колективів, кіностудій, організацій телебачення, радіомовлення, кіновідеопрокату, видавництв, редакцій, музеїв, художніх галерей (виставок), бібліотек, архівів, клубних закладів, кінотеатрів, цирків, парків культури та відпочинку, навчальних закладів і наукових установ, позашкільних закладів естетичного виховання і дозвілля дітей та юнацтва, дизайнерських, реставраційних центрів і майстерень, історико-культурних, архітектурних заповідників, заповідних територій тощо.

Отже, музичне училище

належить до закладу культури і в цьому випадку підпорядковується управлінню культури і туризму обласної державної адміністрації.

Основним нормативним документом, який визначає умови оплати праці працівників установ та організацій сфери культури, є

наказ Міністерства культури і туризму України «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» від 18.10.2005 р. № 745 (далі — наказ № 745).

Відповідно до

п. 3 наказу № 745 преміювання керівників установ, закладів та організацій культури, їх заступників, установлення їм надбавок та доплат до посадових окладів, надання матеріальної допомоги здійснюються за рішенням органу вищого рівня у межах наявних коштів на оплату праці.

У вашому випадку такі рішення повинні прийматись

управлінням культури і туризму обласної державної адміністрації, якому ви підпорядковані.

Що стосується надання відпустки, то вимоги щодо її надання за рішенням органу вищого рівня в нормативних документах не міститься.

Таким чином, надавати відпустку заступникам керівника можна за наказом керівника.

Також нагадаємо, що відповідно до п.п. 1 п. 2 наказу № 745 посадові оклади заступників керівників бюджетних установ, закладів та організацій культури, заступників керівників структурних підрозділів цих установ, закладів та організацій встановлюються на 5 — 15 % нижче, ніж посадовий оклад відповідного керівника, визначений за схемами тарифних розрядів, затвердженими наказом № 745.