25.05.2009

Щодо подання розрахунку суми податку з власників транспортних засобів

Відповідь на запитання

ЩОДО ПОДАННЯ РОЗРАХУНКУ СУМИ ПОДАТКУ З ВЛАСНИКІВ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ

 

Павло РЯБОКЛЯЧ, головний державний податковий ревізор-інспектор відділу адміністрування майнових податків Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 

Порядок проведення перерахунку податку з власників транспортних засобів

 

Чи можна при проведенні перерахунку податку з власників транспортних засобів у зв’язку з набуттям чинності Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» щодо ставок податку» від 05.03.2009 р. № 1075-VI використовувати викладені в листі ДПАУ від 02.11.2005 р. № 21971/5/17-2245 алгоритм перерахунку та порядок заповнення уточненого Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів?

 

Раніше (у 2005 році)

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» від 25.03.2005 р. № 2505-IV було також змінено (збільшено) ставки податку з власників транспортних засобів таким чином, що зазначений Закон набув чинності з 31.03.2005 р., тобто після закінчення граничного строку подання Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на 2005 рік. При цьому ДПАУ був рекомендований порядок перерахунку сум податку зі строків сплати, що не настали, викладений у листі ДПАУ від 02.11.2005 р. № 21971/5/17-2245.

Цього разу (у поточному 2009 році)

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 05.03.2009 р. № 1075-VI (далі — Закон № 1075-VI) було змінено (зменшено) ставки податку на деякі види легкових автомобілів (код 8703). Цей Закон набув чинності з 26.03.2009 р., тобто так, як і раніше — після закінчення граничного строку подання Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на 2009 рік.

Статтею 5 Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11.12.91 р. № 1963-ХII, зі змінами та доповненнями

(далі — Закон № 1963-ХII), визначено, що сплата податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів юридичними особами здійснюється щоквартально рівними частинами до 15-го числа місяця, який настає за звітним кварталом, зокрема, це стосується транспортних засобів, що обліковані юридичними особами станом на 1 січня поточного року.

За транспортні засоби, зняті юридичними особами протягом року з реєстрації (перереєстровані), здійснюється перерахунок розміру податку, крім податку, сплаченого при першій реєстрації в Україні. Розмір податку перераховується перед зняттям їх з реєстрації (перереєстрацією) за місяці, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, наступного за тим, в якому транспортний засіб знято з реєстрації (перереєстровано). Таким чином,

Закон № 1963-ХII передбачає сплату податку з власників транспортних засобів юридичними особами залежно від часу володіння транспортним засобом, а сума податку з власників транспортних засобів залежить від кількості місяців, протягом яких транспортний засіб був облікований в органах, що здійснюють їх державну реєстрацію.

Ураховуючи це, обчислення податку з власників транспортних засобів у I кварталі 2009 року за транспортні засоби, що були обліковані юридичними особами на початок поточного року, проводиться відповідно до

статті 6 Закону № 1963-XII за ставками податку, які набули чинності відповідно до Закону № 797-VI. Про це йшлося в листі ДПАУ від 29.04.2009 р. № 9001/7/17-0317*.

* Див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 18, с. 4. —

Прим. ред.

Таким чином, оскільки наявна ситуація зі зміною ставок податку не відрізняється істотно від ситуації 2005 року, при проведенні перерахунку податку у 2009 році можна використовувати рекомендації, викладені в

листі ДПАУ від 02.11.2005 р. № 21971/5/17-2245, щодо порядку проведення перерахунку та заповнення уточненого Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів.

 

Строк подання уточненого Розрахунку

 

Чи установлено певний строк подання до податкових органів уточненого Розрахунку у зв’язку зі зменшенням ставок податку з власників транспортних засобів?

 

У зв’язку зі зменшенням відповідно до

Закону № 1075-VI ставок податку з власників транспортних засобів перерахунку підлягають суми податкових зобов’язань, що були нараховані юридичними особами в загальному Розрахунку за II — IV квартали поточного 2009 року. Таким чином, платники податку мають право подати податковим органам уточнений Розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів. Законодавством не визначені певні строки подання такого уточненого Розрахунку. До уточненого Розрахунку додається Довідка про суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, які зменшують або збільшують податкові зобов’язання в результаті виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах (далі — Довідка).

Однак ураховуючи, що податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів сплачується юридичними особами щоквартально рівними частинами до 15-го числа місяця, який настає за звітним кварталом, подати такий уточнений Розрахунок цього разу доцільно до 15 липня 2009 року

.

 

Якщо легковий автомобіль продано у травні 2009 року

 

У травні 2009 року організація у зв’язку з продажем знімає з реєстрації легковий автомобіль, на який розповсюджується зменшення ставок податку з власників транспортних засобів. Чи слід у такому разі платнику подавати два уточнених Розрахунки?

 

Згідно із

Законом № 1963-XII за транспортні засоби, зняті юридичними особами протягом року з реєстрації (перереєстровані), здійснюється перерахунок розміру податку, крім податку, сплаченого при першій реєстрації в Україні. Розмір податку перераховується перед зняттям їх з реєстрації (перереєстрації) за місяці, що залишилися до кінця року, починаючи з місяця, наступного за тим, в якому транспортний засіб знято з реєстрації (перереєстровано).

Після цього до податкової інспекції подається уточнений Розрахунок, до якого додається Довідка, на підставі якої зменшується податкове зобов’язання в результаті зняття транспортного засобу з реєстрації.

Ураховуючи, що на проданий автомобіль зменшився розмір ставки податку з власників транспортних засобів, платник податку має право подати уточнений Розрахунок і за цією підставою також.

Таким чином, у зазначеному випадку платник податку надає податковому органу два уточнених Розрахунки: в одному відображатиметься перерахунок суми податку у зв’язку зі зменшенням ставок податку згідно із Законом № 1075, у другому — перерахунок суми податку у зв’язку зі зняттям автомобіля з реєстрації (продажем).