25.05.2009

Надання платних послуг установами й організаціями сфери фізкультури та спорту

Відповідь на запитання

НАДАННЯ ПЛАТНИХ ПОСЛУГ УСТАНОВАМИ Й ОРГАНІЗАЦІЯМИ СФЕРИ ФІЗКУЛЬТУРИ ТА СПОРТУ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи існує перелік платних послуг для спортивних установ? Чи є платною послугою індивідуальні та групові заняття фізкультурою та спортом на території нашої установи (користування біговою доріжкою, тенісним кортом, спортзалом тощо) без нашого тренера? Чи вважається платною послугою прокат спортивного інвентарю? Чи необхідна ліцензія на такі види послуг? Що необхідно розуміти під «орендною платою за користування спортивними спорудами»? Як правильно оформити відносини з іншою бюджетною організацією — дитячо-юнацькою спортивною школою, яка не має своєї спортивної бази і свої заняття проводить на нашій?

(Луганська обл.)

 

Установи та організації сфери фізичної культури і спорту при наданні платних послуг повинні керуватися

Переліком платних послуг, які можуть надаватися закладами фізичної культури і спорту, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, затвердженим постановою КМУ від 14.04.2009 р. № 356 (далі — Перелік № 356) (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 16, с. 15).

Відповідно до

п. 3 Переліку № 356 заклади фізичної культури і спорту можуть надавати спортивні споруди для проведення занять з фізичної культури і спорту.

Крім того,

одним із видів платних послуг, який відповідно до п. 13 Переліку № 356 можуть надавати заклади фізичної культури і спорту, є надання послуг з прокату спортивного спорядження, обладнання та інвентарю.

Види господарської діяльності, які підлягають ліцензуванню, визначені

ст. 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III (далі — Закон № 1775). Що стосується фізкультурно-оздоровчої та спортивної діяльності, то відповідно до ст. 9 Закону № 1775 ліцензуванню підлягають:

— організація та проведення спортивних занять професіоналів та любителів спорту;

— діяльність з підготовки спортсменів до змагань з різних видів спорту, визнаних в Україні.

Таким чином, ні надання спортивних споруд для проведення занять з фізичної культури і спорту, ні надання послуг з прокату спортивного спорядження, обладнання та інвентарю,

не потребують наявності ліцензії.

Що стосується питання щодо «орендної плати за користування спортивними спорудами» та оформлення відносин з дитячо-юнацькою спортивною школою (далі — ДЮСШ), то зазначимо таке.

Переліком № 356

передбачено надання зазначених вами послуг, за які стягується відповідна плата, розрахована відповідно до калькуляції витрат.

Але при цьому існує також можливість надавати майно в оренду відповідно до

Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII (далі — Закон № 2269).

Таким чином, оформити відносини з ДЮСШ можна двома способами:

1) оформити договір про надання послуг та надавати спортивні споруди для занять, отримуючи за це плату за послуги;

2) оформити договір оренди та надавати спортивні споруди для проведення занять, отримуючи за це орендну плату за користування майном.

Яким саме із зазначених способів ви оформите свої відносини з ДЮСШ, вирішувати вам, а ми зазначимо особливості кожного з шляхів.

Отже, при наданні спортивних споруд в оренду перед укладанням договору оренди відповідно до

ст. 11 Закону № 2269 доведеться провести спочатку експертну оцінку такого майна.

Крім того, відповідно до

ст. 12 Закону України «Про плату за землю» від 03.07.92 р. № 2535-XII, якщо звільнена від сплати земельного податку бюджетна установа здає в тимчасове користування (оренду) окремі будівлі чи їх частини, податок за земельні ділянки, зайняті будівлями (чи їх частинами), переданими в тимчасове користування, сплачується на загальних підставах.

Також слід мати на увазі, що бюджетні організації, які здають в оренду будівлі та їх частини іншим бюджетним установам, втрачають пільгу із земельного податку, про що свідчить

лист Державної податкової адміністрації України від 30.08.2006 р. № 9651/5/15-0616.

Відповідно до

п. 4 Методики розрахунку і порядок використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786 , у разі коли термін оренди менший чи більший за одну добу або за один місяць, то на основі розміру місячної орендної плати розраховується добова, а в разі необхідності — на основі розміру добової орендної плати розраховується погодинна орендна плата.

У вашому випадку як раз буде розраховуватися погодинна орендна плата.

Надання приміщень в оренду передбачає не тільки нарахування орендної плати, а й

розрахунки орендарів за спожиті комунальні послуги.

Порядок розрахунків за спожиті комунальні послуги орендарю та орендодавцю слід визначити в Договорі про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю. Типову форму такого договору затверджено

наказом Фонду державного майна України «Про затвердження договорів оренди» від 23.08.2000 р. № 1774.

Що стосується надання спортивних споруд для проведення занять з фізичної культури і спорту у вигляді платної послуги, то слід пам’ятати, що до вартості такої послуги

необхідно включити всі затрати, пов’язані з її наданням. Крім того, до вартості послуги ви маєте право включити рентабельність, що буде додатковим залученням бюджетних коштів до спеціального фонду.

Детальніше щодо цього питання див. консультацію «Платні послуги — додаткове залучення грошових коштів» («Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 12, с. 18).