16.11.2009

Питання визначення базового місяця з метою проведення індексації доходів громадян

Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ВИЗНАЧЕННЯ БАЗОВОГО МІСЯЦЯ З МЕТОЮ ПРОВЕДЕННЯ ІНДЕКСАЦІЇ ДОХОДІВ ГРОМАДЯН

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу політики доходів та подолання бідності Міністерства праці і соціальної політики України

 

ЧИ Є МІСЯЦЬ УСТАНОВЛЕННЯ ДОПЛАТИ ЗА СКЛАДНІСТЬ ТА НАПРУЖЕНІСТЬ у роботі БАЗОВИМ?

 

Чи є базовим місяць установлення доплати за складність і напруженість у роботі, якщо вона встановлюється щомісячно наприкінці місяця, наприклад, за вересень 2009 року надбавка встановлюється згідно з наказом керівника від 26.10.2009 р.?

(Тернопільська обл.)

 

Основні правила індексації грошових доходів громадян установлено

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Згідно з

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників установ, організацій, що включає: оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних розцінок (окладів), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Як передбачено

п. 5 Порядку № 1078 у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, у якому відбулося підвищення, вважається базовим для проведення індексації. При цьому базовим з метою проведення індексації вважатиметься місяць, у якому заробітна плата збільшилася за рахунок підвищення (установлення) її складових, що виплачуватимуться постійно. Інакше такий місяць не вважатиметься базовим і індексація має проводитися на загальних підставах.

Якщо згідно із законодавством оплатою праці працівників передбачено надбавку за складність та напруженість у роботі, то місяць її встановлення вважається базовим для проведення індексації.

Коли механізм установлення та виплати такої надбавки здійснюється згідно з наказом керівника підприємства (організації)

щомісячно і можлива її відсутність в одному з місяців, то місяці поточного її встановлення не вважаються базовими для проведення індексації.

 

ПІДВИЩЕНО ОКЛАД І ПРАЦІВНИКА ПЕРЕВЕДЕНО НА 0,5 СТАВКИ: ЧИ БУДЕ МІСЯЦЬ БАЗОВИМ?

 

До червня 2009 року працівник працював на повну ставку. У червні 2009 року йому було підвищено оклад і у цьому самому місяці працівника було переведено з повної ставки на роботу на півставки. Чи буде в цьому випадку червень базовим місяцем для проведення індексації?

(Львівська обл.)

 

Згідно з

п. 5 Порядку № 1078 у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, у якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації.

При цьому місяць підвищення грошових доходів за рахунок збільшення посадових окладів вважатиметься базовим

тільки в тому випадку, якщо сума підвищення перекриє суму індексації, яку могло бути нараховано цього місяця (див. приклад до п. 5 Порядку № 1078, наведений у додатку 4 до Порядку № 1078). Якщо сума збільшення заробітної плати менше нарахованої суми індексації, то такий місяць не вважається базовим і зарплату продовжують індексувати на індекси, визначені відповідно до Порядку № 1078. При цьому порівняльні розрахунки необхідно здійснювати виходячи з повного робочого місяця.

Якщо відбулося підвищення окладу за посадою, яку обіймає працівник, а його в місяці підвищення окладу переведено на роботу на півставки, то місяць підвищення окладу (у цьому випадку червень 2009 року) є базовим для проведення індексації доходів цього працівника.