23.11.2009

Хвороба в «чорнобильській» відпустці

Відповідь на запитання

ХВОРОБА В «ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ» ВІДПУСТЦІ

 

Тетяна СТАШКІВ, начальник відділу режимів праці, нормування та професійної кваліфікації Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

Працівнику установи надано додаткову відпустку на підставі Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» з 02.08.2009 р. по 17.08.2009 р. Перебуваючи у відпустці, працівник захворів. Лікарняний лист йому було видано за період з 06.08.2009 р. по 15.08.2009 р. Чи переноситься відпустка на період хвороби?

(м. Чорнобиль)

 

Згідно з

п. 22 ст. 20 і п. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII (далі — Закон № 796) особам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи та належать до категорій 1 і 2, держава гарантує надання оплачуваної додаткової відпустки тривалістю 14 робочих (16 календарних) днів на рік.

При цьому

Законом № 796 не встановлено, що зазначений вид відпустки належить до виду щорічних відпусток.

Ці види відпусток надаються як пільга й компенсація та не залежать від часу роботи на підприємстві, в установі, організації. Видатки, пов’язані з оплатою «чорнобильських» відпусток, здійснюються відповідно до

Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою КМУ від 20.09.2005 р. № 936, за рахунок коштів Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення.

Із зазначеного випливає: відпустка, що надається на підставі

Закону № 796, не належить до жодного з видів щорічних відпусток. У зв’язку з цим на неї не поширюється право:

— на виплату компенсації, передбачене

ст. 24 Закону про відпустки;

на перенесення відпустки в разі тимчасової непрацездатності працівника, передбачене ст. 11 Закону про відпустки;

— на розділення відпустки на частини, передбачене

ст. 12 Закону про відпустки.