05.10.2009

Про установлення доплат молодшому медичному персоналу

Лист від 09.09.2009 р. № 540/13/84-09

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ПРО УСТАНОВЛЕННЯ ДОПЛАТ МОЛОДШОМУ МЕДИЧНОМУ ПЕРСОНАЛУ

Лист від 09.09.2009 р. № 540/13/84-09

 

Департамент з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянув запит щодо встановлення доплат молодшому медичному персоналу за роботу з дезінфікуючими засобами та за роботу у важких і шкідливих умовах і повідомляє.

Доплати за роботу з дезінфікуючими засобами в розмірі 10 відсотків посадового окладу можуть установлюватися згідно з підпунктом 3.4.7 наказу Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» працівникам (у тому числі молодшим медичним сестрам), які використовують їх у роботі, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів. Конкретний перелік посад працівників, яким установлюється вказана доплата, має затверджуватися у колективному договорі, а виконання таких робіт повинно бути передбачено в посадових обов’язках працівників.

Доплати у розмірі до 12 відсотків посадового окладу, передбачені додатком 6 до вказаного наказу, встановлюються працівникам у зв’язку зі шкідливими умовами праці на підставі атестації робочих місць. Зазначені доплати встановлюються незалежно від виплати доплати за використання дезінфікуючих засобів у межах коштів, затверджених на оплату праці в кошторисі.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

Коментар редакції

 

ПОРЯДОК УСТАНОВЛЕННЯ ДОПЛАТ МОЛОДШОМУ МЕДИЧНОМУ
ПЕРСОНАЛУ: РОЗ’ЯСНЮЄ МІНПРАЦІ

У

листі, що коментується, Мінпраці роз’яснює: молодшому медичному персоналу може бути встановлено доплату за шкідливі та важкі умови праці незалежно від виплати доплати за використання дезінфікуючих речовин.

Дійсно, доплата за шкідливі та важкі умови праці й доплата за використання деззасобів — дві самостійні виплати, які не залежать одна від одної. Так, установлення доплати за використання в роботі деззасобів здійснюється незалежно від інших доплат, підвищень та надбавок. Такий самий принцип діє і щодо доплати за роботу в шкідливих та важких умовах праці.

Водночас звернемо увагу на особливості встановлення зазначених доплат молодшому медичному персоналу.

Як відомо, питання оплати праці працівників охорони здоров’я, у тому числі порядок установлення доплат і надбавок, визначено

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Доплата за використання дезінфікуючих засобів

установлюється працівникам (у тому числі молодшим медичним сестрам), які використовують у роботі дезінфікуючі засоби, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів, у розмірі 10 % посадового окладу (тарифної ставки) на підставі п.п. 3.4.7 Умов № 308/519.

Слід пам’ятати: доплата здійснюється

за умови наявності в обліку дезінфікуючих засобів та фактичної видачі їх працівникам , що застосовують такі засоби в роботі.

Перелік посад, за якими встановлюється доплата, має бути передбачено колективним договором, а виконання таких робіт — у посадових обов’язках працівників. Для встановлення доплати за використання деззасобів не потрібно проводити атестацію робочого місця.

Таким чином, якщо працівники з числа молодшого медичного персоналу безпосередньо використовують у роботі дезінфікуючі засоби, їм установлюється доплата на підставі

п.п. 3.4.7 Умов № 308/519 .

Доплата за роботу в шкідливих та важких умовах праці

встановлюється робітникам, зайнятим на роботі зі шкідливими та важкими умовами праці, за результатами атестації робочих місць у розмірі до 12 % посадового окладу (тарифної ставки) на підставі п.п. 3.4.5 Умов № 308/519. Перелік робіт зі шкідливими та важкими умовами праці, за роботу на яких установлюється доплата, наведено в додатку 6 до Умов № 308/519.

Інакше кажучи, доплата за роботу в шкідливих та важких умовах праці встановлюється:

за результатами атестації робочих місць. Нагадаємо, що атестація робочих місць здійснюється згідно з Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим постановою КМУ від 01.08.92 р. № 442, а також Методичними рекомендаціями для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженими постановою Мінпраці від 01.09.92 р. № 41;

робітникам, зайнятим на роботі зі шкідливими та важкими умовами праці. Зазначимо, що згідно з Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78. Охорона здоров’я, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.03.2002 р. № 117, до робочих посад належать тільки такі посади, як: дезінфектор, молодша медична сестра (з догляду за хворими, санітарка-прибиральниця, санітарка-буфетниця тощо), фасувальник медичних виробів;

чітко при виконанні робіт, перелік яких наведено в додатку 6 до Умов № 308/519.

Таким чином, для того, щоб установити доплату за роботу в шкідливих та важких умовах праці, необхідно, щоб виконувалися всі три наведені умови.

Підкреслимо також таке. Перелік робіт з важкими та шкідливими умовами праці, на яких установлюється доплата в розмірі до 12 % тарифної ставки робітникам закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджений додатком 6 до

Умов № 308/519, містить досить специфічні види робіт, виконання яких не завжди входить до посадових обов’язків молодшого медичного персоналу, зокрема — молодшої медичної сестри.

Проте якщо умови праці молодшої медичної сестри відповідають усім трьом переліченим умовам, то є всі підстави для встановлення доплати за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці, навіть якщо при цьому такій молодшій медичній сестрі виплачується доплата за використання дезінфікуючих засобів.