05.10.2009

Доплата за класне керівництво

Відповідь на запитання

ДОПЛАТА ЗА КЛАСНЕ КЕРІВНИЦТВО

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

При дитячому санаторії працює початкова школа (є структурним підрозділом установи). Діти навчаються у двох класах, відповідно в початковій школі працює двоє вчителів. Чи встановлюється їм доплата за класне керівництво?

(м. Лубни)

 

Наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про організацію навчально-виховної (педагогічної) роботи в санаторіях туберкульозного та нетуберкульозного профілів для дітей та підлітків шкільного віку» від 24.07.92 р. № 118

затверджено:

Інструкцію про організацію педагогічної роботи в санаторіях туберкульозного та нетуберкульозного профілів для дітей та підлітків шкільного віку (далі — Інструкція № 118);

Положення про загальноосвітню школу дитячого та підліткового санаторію туберкульозного та нетуберкульозного профілів (далі — Положення № 118).

Згідно з

Інструкцією № 118 у дитячому та підлітковому санаторіях разом з лікувальним процесом проводиться навчально-виховна (педагогічна) робота. Діти шкільного віку навчаються в школі санаторію. Навчання здійснюється згідно з Положенням № 118.

Відповідно до

п. 1 Положення № 118 загальноосвітня школа в дитячих та підліткових санаторіях організовується органами охорони здоров’я щодо підпорядкування та погодження з Міністерством охорони здоров’я України. Школи є структурним підрозділом санаторію.

Пунктом 5 Інструкції № 118

передбачено, що педагогічну роботу в дитячому санаторії виконують особи зі спеціальною педагогічною освітою, які користуються всіма правами педагогічних працівників системи Міносвіти України. Обчислення заробітної плати таких працівників здійснюється згідно з Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно з

п. 36 Інструкції № 102 учителям I — IV класів здійснюється додаткова оплата за класне керівництво в розмірі 20 % ставки заробітної плати.

У класах (класах-комплектах, групі) шкіл усіх типів та найменувань з числом учнів менше 12 осіб оплата за класне керівництво здійснюється в розмірі 50 % відповідних розмірів доплати.

Згідно з

п. 2.3 Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міносвіти України від 06.09.2000 р. 434, на класного керівника покладається керівництво одним класом. У початкових класах класне керівництво здійснює вчитель початкових класів.

Виходячи із зазначеного

вчителям початкової школи санаторію може бути встановлено доплату за класне керівництво на підставі п. 36 Інструкції № 102.