05.10.2009

Деякі питання щодо пенсійного забезпечення

Відповідь на запитання

ДЕЯКІ ПИТАННЯ ЩОДО ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 

Наталія ШАМБІР, заступник завідуючого секретаріату Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів

 

Працюю інженером з охорони праці в професійно-технічному ліцеї. Крім того, веду педагогічну роботу в цій установі обсягом 240 годин на рік. У трудовій книжці вказана тільки інформація про те, що я працюю інженером з охорони праці.

Чи маю я право вийти на пенсію, маючи стаж безперервної педагогічної роботи 25 років викладачем та не маючи запису про роботу викладачем у трудовій книжці?

 

Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і

посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджений постановою КМУ від 04.11.93 р. № 909. Згідно із зазначеним Переліком, до стажу роботи, який дає право на пенсію за вислугу років, зараховується час роботи на посадах директора, його заступників з навчально-виховної (навчальної, виховної, навчально-виробничої) роботи, старших майстрів виробничого навчання, майстрів виробничого навчання, викладачів, педагогів професійного навчання, практичних психологів, соціальних педагогів, керівників гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, професійно-технічних навчальних закладів.

Переліком

не передбачено надання такого права особам, які обіймають інші посади і водночас мають педагогічне навантаження.

Тобто,

щоб набути права на пенсію за вислугу років, особа має бути зарахована на одну із вищезазначених посад у відповідних закладах та установах незалежно від педагогічного навантаження.

 

 

Працюю в лікувально-профілактичній установі лікарем акушер-гінекологом. Нещодавно вийшла на пенсію за віком. Водночас є кандидатом медичних наук, маю стаж педагогічної діяльності. Чи можна мені звичайну пенсію за віком переоформити на наукову? У відділенні Пенсійного фонду дали стверджувальну відповідь, однак вказали, що для оформлення наукової пенсії слід деякий час не працювати. Так це чи ні?

 

Пенсія науковому (науково-педагогічному) працівнику призначається при досягненні пенсійного віку: чоловікам — за наявності стажу роботи не менше 25 років, у тому числі стажу наукової роботи не менше 20 років; жінкам — за наявності стажу роботи не менше 20 років, у тому числі стажу наукової роботи не менше 15 років.

Перелік посад наукових та науково-педагогічних працівників визначено

ст. 221 та 222 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 13.12.91 р. № 1977-XII (далі — Закон № 1977), з урахуванням яких постановою КМУ від 04.03.2004 р. № 257 затверджено Перелік посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до ст. 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Водночас згідно зі

ст. 221 Закону № 1977 до наукових працівників належать також особи, які мають науковий ступінь і працюють за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей галузі науки, з якої присуджено науковий ступінь, а відповідно до ст. 223 Закону № 1977 до стажу наукової роботи зараховується час роботи таких осіб з дня обіймання посади за цією спеціальністю.

Пенсія науковим (науково-педагогічним) працівникам відповідно до

Закону № 1977 призначається з дня звернення за призначенням пенсії та за умов звільнення з посади наукового (науково-педагогічного) працівника, за винятком осіб, які працюють за строковим трудовим договором (контрактом), що укладений після досягнення пенсійного віку.

Тобто, дійсно, однією із умов призначення пенсії відповідно до Закону № 1977 є звільнення з посади наукового (науково-педагогічного) працівника.

Після призначення пенсії науковий (науково-педагогічний) працівник має право працювати на будь-якій посаді в будь-якій установі. При цьому, якщо такий пенсіонер після призначення пенсії відповідно до Закону № 1977 працюватиме за строковим трудовим договором (контрактом) на посадах наукових (науково-педагогічних) працівників не менш як два роки, він матиме право на перерахунок пенсії з урахуванням стажу наукової роботи після призначення пенсії. Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника, з якої була обчислена пенсія, або із заробітної плати, визначеної у порядку, передбаченому ч. 3 — 7 ст. 24 Закону № 1977.