14.09.2009

Порядок виплати матеріальної допомоги на оздоровлення в розмірі посадового окладу

Відповідь на запитання

ПОРЯДОК ВИПЛАТИ МАТЕРІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ НА ОЗДОРОВЛЕННЯ В РОЗМІРІ ПОСАДОВОГО ОКЛАДУ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці, начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства праці та соціальної політики України

 

Працівнику сільської ради 28.05.2009 р. було виплачено матеріальну допомогу на оздоровлення при виході в щорічну відпустку в розмірі 660 грн. Із 30.05.2009 р. згідно з постановою КМУ від 27.05.2009 р. № 504 посадовий оклад працівника було збільшено на 330 грн. (з 660 до 990 грн.). Чи правомірне донарахування матеріальної допомоги на оздоровлення в розмірі 330 грн. у наступному місяці?

(Харківська обл.)

 

Згідно з

ч. 5 ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон № 2493) посадовим особам місцевого самоврядування надається щорічна відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законами України не передбачено тривалішої відпустки, з виплатою допомоги на оздоровлення в розмірі посадового окладу.

Крім того, умови оплати праці посадових осіб органів місцевого самоврядування визначено

постановою КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268).

Підпунктом 3 п. 2 постанови № 268

керівники відповідних органів отримали право надавати працівникам у межах затвердженого фонду оплати праці матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань і матеріальну допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Зазначимо, що

Законом № 2493 і постановою № 268 передбачено виплату однієї й тієї самої допомоги на оздоровлення. Постанова № 268 лише конкретизує умови надання матеріальної допомоги на оздоровлення, а не встановлює новий вид такої допомоги, відмінної від зазначеної в Законі № 2493.

Матеріальна допомога на оздоровлення надається

лише при виході в щорічну основну відпустку. Тобто подією, у зв’язку з якою призначається матеріальна допомога на оздоровлення, є щорічна основна відпустка. Підставою для надання матеріальної допомоги є заява працівника та наказ керівника установи на здійснення такої виплати.

Матеріальна допомога на оздоровлення є обов’язковою виплатою. Залежно від наявності коштів її може бути виплачено в мінімальному розмірі (у розмірі посадового окладу працівника) або в максимальному (у розмірі його середньомісячної зарплати).

Згідно з

ч. 3 ст. 115 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. та ч. 1 ст. 21 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР заробітна плата за час щорічної відпустки має бути виплачена не пізніше ніж за три дні до початку відпустки. Як правило, у цей самий строк разом із відпускними виплачується і матеріальна допомога на оздоровлення. Так, у вашому випадку до відпустки, що надавалася з 3 червня 2009 року, відпускні та матеріальну допомогу на оздоровлення має бути виплачено не пізніше 29 травня 2009 року.

Якщо матеріальна допомога на оздоровлення виплачується в розмірі посадового окладу,

то її розмір визначається виходячи з посадового окладу, що діє на момент виплати.

У вашому випадку при виході працівника в щорічну відпустку йому було виплачено матеріальну допомогу на оздоровлення в розмірі посадового окладу, що діяв на момент виплати. Підстав для донарахування працівнику матеріальної допомоги на оздоровлення при підвищенні посадових окладів немає

.