28.09.2009

Приймання та видача поштових марок

Відповідь на запитання

ПРИЙМАННЯ ТА ВИДАЧА ПОШТОВИХ МАРОК

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи потрібно поштові марки приймати та видавати через касу за допомогою касових ордерів з надписом «фондовий», як цього вимагає п. 134 Інструкції з бухгалтерського обліку в установах та організаціях, які знаходяться на Державному бюджеті СРСР, затвердженої наказом Міністерства фінансів СРСР від 10.03.87 р. № 61?

(м. Луганськ)

 

Знаки поштової сплати (

поштові марки, конверти з марками, листівки з марками) згідно з розділом ІІ постанови КМУ «Про встановлення порядку виготовлення бланків цінних паперів і документів суворого обліку» від 19.04.93 р. № 283 належать до бланків документів суворого обліку.

Облік бланків і документів суворого обліку на складі (у касі) повинен проводитися з використанням первинних документів, визначених

наказом Міністерства статистики України «Про затвердження типових форм первинного обліку бланків суворої звітності» від 11.03.96 р. № 67 (далі — наказ № 67).

Придбання бланків суворого обліку проводиться на підставі прибутково-видаткової накладної типової форми № СЗ-1, затвердженої

наказом № 67. Примірник цієї накладної є підставою для оприбуткування бланків суворого обліку.

Облік бланків суворого обліку на місцях зберігання повинен вестися з використанням Прибутково-видаткової книги з обліку бланків суворої звітності типової форми № СЗ-2, затвердженої

наказом № 67.

Передача бланків суворого обліку з місць зберігання для використання здійснюється також із застосуванням накладної типової форми № СЗ-1.

Як бачимо,

прийом та видачу бланків суворого обліку за допомогою касових ордерів з надписом «фондовий» на теперішній час не передбачено.

Згідно з

Планом рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженим наказом Головного управління Державного казначейства України від 10.12.99 р. № 114, бланки суворого обліку обліковуються на субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті».

Одночасно бланки суворого обліку обліковуються також і на забалансовому рахунку

08 «Бланки суворого обліку».

Так, на цьому рахунку обліковуються: бланки суворого обліку, що перебувають на зберіганні і видаються в підзвіт (квитанційні книжки, атестати, дипломи, бланки посвідчень тощо); бланки суворого обліку у відповідності з переліками, затвердженими міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади. Також на цьому рахунку обліковуються путівки, отримані безоплатно від громадських, профспілкових та інших організацій.

Відповідно до

п. 4.5 Інструкції з обліку коштів, розрахунків та інших активів бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України від 26.12.2003 р. № 242 (далі — Інструкція № 242), грошові документи зберігаються в касі установи в сейфах, металевих шафах, спеціально облаштованих приміщеннях.

На керівника установи та матеріально відповідальних осіб поширюються всі вимоги щодо збереження грошових документів, так само, як і щодо грошових коштів у касі установи.

Слід звернути увагу, що відповідно до

п. 2.5 Інструкції № 242 прибутковими касовими ордерами та видатковими документами оформляються касові операції, під якими розуміються операції, що пов’язані з прийманням і видачею готівки шляхом проведення розрахунків через касу установи. Тобто грошових документів ці правила не стосуються.

Розглянемо основні бухгалтерські проводки, пов’язані з обліком марок.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

дебет

кредит

1

Перераховано кошти за марки

364, 675

321, 323

2

Отримано марки (сума без ПДВ)

331

364, 675

Одночасно (сума без ПДВ)

08

Списано суму ПДВ

801, 802, 811

364, 675

3

Видано марки у підзвіт матеріально відповідальній особі

362

331

4

Списано марки на підставі авансового звіту матеріально відповідальної особи

801, 802, 811

362

Одночасно

08