05.04.2010

Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти та визначається періодичність здійснення заходів державного нагляду (контролю)

Постанова від 02.03.2010 р. № 238

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ КРИТЕРІЇВ, ЗА ЯКИМИ ОЦІНЮЄТЬСЯ СТУПІНЬ РИЗИКУ ВІД ПРОВАДЖЕННЯ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ З НАДАННЯ ОСВІТНІХ ПОСЛУГ У СИСТЕМІ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА ВИЗНАЧАЄТЬСЯ ПЕРІОДИЧНІСТЬ ЗДІЙСНЕННЯ ЗАХОДІВ ДЕРЖАВНОГО НАГЛЯДУ (КОНТРОЛЮ)

Постанова від 02.03.2010 р. № 238

 

Відповідно до статті 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» Кабінет Міністрів України

постановляє:

Затвердити критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти та визначається періодичність здійснення заходів державного нагляду (контролю), згідно з додатком.

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

 

Додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 02.03.2010 р. № 238

Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти та визначається періодичність здійснення заходів державного нагляду (контролю)

 

1. Критеріями, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти, є:

строк провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти;

наявність фактів порушення вимог законодавства, яке регулює питання провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти.

2. З урахуванням встановлених критеріїв суб’єкти господарювання, що надають освітні послуги у системі вищої освіти, відносяться до одного з трьох ступенів ризику — високого, середнього та незначного.

3. До суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику відносяться суб’єкти:

у яких строк провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти становить менш як три роки;

у яких під час здійснення попереднього заходу державного нагляду (контролю) виявлено факти порушення вимог законодавства, яке регулює питання щодо провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти;

які не виконують планові показники діяльності, що містяться в щорічних планах суб’єкта господарювання.

4. До суб’єктів господарювання з середнім ступенем ризику відносяться суб’єкти:

у яких строк провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти становить від трьох до десяти років;

які виконують планові показники діяльності, що містяться в щорічних планах суб’єкта господарювання, з порушенням строків, передбачених такими планами.

5. До суб’єктів господарювання з незначним ступенем ризику відносяться суб’єкти, що не належать до суб’єктів господарювання з високим та середнім ступенем ризику.

6. Планові заходи державного нагляду (контролю) за діяльністю суб’єктів господарювання, що надають освітні послуги у системі вищої освіти, здійснюються з такою періодичністю:

з високим ступенем ризику — не частіше ніж один раз на рік;

із середнім ступенем ризику — не частіше ніж один раз на три роки;

з незначним ступенем ризику — не частіше ніж один раз на п’ять років.

 

Коментар редакції

 

КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ СТУПЕНІВ РИЗИКУ ВІД ЗДІЙСНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ У СФЕРІ ВИЩОЇ ОСВІТИ

Згідно з

п. 2 ст. 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення господарської діяльності і періодичність проведення планових заходів, затверджуються Кабінетом Міністрів України за поданням органу державного нагляду (контролю).

Кабмін у

постанові, що коментується, визначив критерії, за якими оцінюються вищі навчальні заклади щодо ризику провадження освітньої діяльності, та періодичність проведення контрольних заходів залежно від цих критеріїв.

Для наочності згрупуємо в таблиці критерії, ступені ризику та періодичність проведення контрольних заходів.

 

Ступінь ризику

Критерії оцінки

Періодичність державного нагляду (контролю)

строк провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти

наявність фактів порушення вимог законодавства, яке регулює питання провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти

Високий ступінь ризику

Менше ніж 3 роки

Не виконують планові показники діяльності, що містяться в щорічних планах суб’єкта господарювання;під час здійснення попереднього заходу державного нагляду (контролю) виявлено факти порушення вимог законодавства, яке регулює питання щодо провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти

Не частіше ніж один раз на рік

Середній ступінь ризику

Від 3 до 10 років

Виконують планові показники діяльності, що містяться в щорічних планах суб’єкта господарювання, з порушенням строків, передбачених такими планами

Не частіше ніж один раз на 3 роки

Незначний ступінь ризику

До цієї категорії належать заклади вищої освіти, які не належать до закладів з високим і середнім ступенем ризику

Не частіше ніж один раз на 5 років

 

Зазначимо, що контроль за виконанням законодавства про вищу освіту відповідно до

ст. 17 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-ІІІ (далі — Закон № 2984) забезпечує Кабмін через систему органів виконавчої влади.

Контроль за дотриманням вимог стандартів вищої освіти та державне інспектування здійснює

спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади в галузі освіти і науки (п. 1 ст. 18 Закону № 2984). Разом з іншими центральними органами виконавчої влади, які мають у своєму підпорядкуванні вищі навчальні заклади, органами влади АР Крим, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, які мають у своєму підпорядкуванні вищі навчальні заклади комунальної форми власності, спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади в галузі освіти і науки забезпечує реалізацію державної політики в галузі вищої освіти і здійснює контроль за втіленням державної політики в галузі вищої освіти, дотриманням нормативно-правових актів про вищу освіту в усіх вищих навчальних закладах незалежно від форми власності і підпорядкування.

Інші центральні органи виконавчої влади, які мають у своєму підпорядкуванні вищі навчальні заклади, спільно із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі освіти і науки здійснюють контрольні функції за дотриманням вимог щодо якості вищої освіти.

Керівник вищого навчального закладу, у свою чергу, також повинен здійснювати контроль, зокрема,

в частині виконання навчальних планів і програм (п. 2 ст. 32 Закону № 2984).

Нагадаємо також, що

розпорядженням КМУ «Деякі питання здійснення планових заходів державного нагляду (контролю)» від 27.01.2010 р. № 153-р було визначено, що міністерства та інші центральні органи виконавчої влади у тримісячний строк повинні розробити і затвердити за погодженням з Державним комітетом з питань регуляторної політики та підприємництва переліки питань для здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) з урахуванням ступенів ризику від провадження господарської діяльності, а також типові форми актів (довідок), які складаються за результатами відповідних перевірок.

Таким чином, найближчим часом з’являться переліки питань та типові форми актів для здіснення контрольних заходів.