05.04.2010

Уключення до штатного розпису посади вихователя студентського гуртожитку

Відповідь на запитання

УКЛЮЧЕННЯ ДО ШТАТНОГО РОЗПИСУ ПОСАДИ ВИХОВАТЕЛЯ СТУДЕНТСЬКОГО ГУРТОЖИТКУ

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Яка кількість студентів повинна проживати у студентському гуртожитку вищого навчального закладу I — II рівня акредитації для того, щоб забезпечити роботою вихователя гуртожитку на повну ставку?

(м. Київ)

 

Гуртожитки вищих навчальних закладів є їх структурними підрозділами. Згідно з

п. 9 Примірного положення про студентський гуртожиток вищого навчального закладу, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 13.11.2007 р. № 1004, студентські гуртожитки підпорядковуються керівництву вищих навчальних закладів і можуть здійснювати в межах компетенції самостійну господарську діяльність у структурі вищого навчального закладу.

Згідно з

п. 31 Примірного положення про гуртожитки, затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР від 03.06.86 р. № 208, для проведення виховної, культурно-масової та фізкультурно-оздоровчої роботи зі студентами, які проживають у гуртожитку, адміністрація навчального закладу за погодженням із профспілковим комітетом призначає вихователя, визначає його обов’язки і режим роботи.

Вихователями призначаються переважно особи, які мають педагогічну освіту або практичний досвід педагогічної чи виховної роботи.

Структуру і штатний розпис вищого навчального закладу відповідно до

п. 2 ст. 32 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III затверджує керівник вищого навчального закладу.

Типових штатних нормативів визначення чисельності педагогічних працівників вищих навчальних закладів, зокрема вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, на сьогодні

не існує. Кількість таких категорій працівників установлюється відповідно до обсягів навчальної роботи та в межах фонду оплати праці.

При затвердженні штатного розпису як адміністративно-управлінського персоналу, так і науково-педагогічного до прийняття нових штатних нормативів у першу чергу слід керуватися конкретними умовами роботи вищого навчального закладу та наявним фондом оплати праці.

Крім того, згідно з положеннями

Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, — основного нормативно-правового акта, яким визначено умови оплати праці працівників вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, установам і закладам освіти надано право вирішувати деякі питання у сфері організації та оплати праці, зокрема, затверджувати структуру і штати в межах затвердженого в установленому порядку фонду заробітної плати (фонду оплати праці).

Виходячи із зазначеного посада вихователя гуртожитку навчального закладу включається до штатного розпису за необхідності та в межах фонду оплати праці.

Додатково зазначимо, що згідно з

наказом Міносвіти УРСР «Про затвердження типових штатів педагогічних училищ» від 30.08.76 р. № 167 посада вихователя гуртожитку педагогічного училища встановлюється на кожні 100 учнів, які в ньому проживають.