19.04.2010

Про допомогу по тимчасовій непрацездатності для осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи

Лист від 19.03.2010 р. № 04-06/

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ПРО ДОПОМОГУ ПО ТИМЧАСОВІЙ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ ДЛЯ ОСІБ, ПОСТРАЖДАЛИХ ВНАСЛІДОК ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

Лист від 19.03.2010 р. № 04-06/С-107з-211

 

Згідно зі ст. 37 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240, особам, віднесеним до 4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати, незалежно від страхового стажу.

Відповідно до ст. 14 Закону УРСР «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII до 4 категорії осіб, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, належать особи, які постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися у цій зоні не менше чотирьох років.

Отже, сама наявність в особи посвідчення постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи 4 категорії, як і державної реєстрації в зоні посиленого радіоекологічного контролю, не дає такій особі право на зазначену пільгу. Таким чином, під час вирішення питання щодо надання допомоги по тимчасовій непрацездатності у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати, незалежно від страхового стажу, постраждалому від Чорнобильської катастрофи 4 категорії має значення постійне місце перебування такої особи за наявності в неї відповідного посвідчення.

 

Заступник директора С. Буринський

 

Коментар редакції

 

ОСОБЛИВОСТІ ОПЛАТИ ЛІКАРНЯНОГО ЛИСТКА ЧОРНОБИЛЬЦЮ 4-ї КАТЕГОРІЇ

Статтею 37 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III

(далі — Закон № 2240) установлено, що застрахованим особам, віднесеним до 1 — 4-ї категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФССТВП) виплачується в розмірі 100 % середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу.

Зазначену норму продубльовано у

ст. 23 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII, якою встановлено компенсації та пільги особам, віднесеним до 4-ї категорії осіб, які постраждали.

У

листі, що коментується, ФССТВП роз’яснив, що застосовувати пільгу, установлену ст. 37 Закону № 2240, потрібно з урахуванням певних особливостей.

Так, для отримання допомоги у розмірі 100 %

недостатньо мати тільки відповідне посвідчення й державну реєстрацію в зоні посиленого радіоекологічного контролю. Необхідно, щоб така особа постійно перебувала (проживала або працювала) у зоні посиленого радіоекологічного контролю. Наявність прописки в паспорті не є доказом проживання працівника в зоні для тих роботодавців, які розташовані поза зоною посиленого радіоекологічного контролю.

Зауважимо, що така умова погоджується з положенням

ч. 3 ст. 23 Закону № 796-XII, згідно з якою всі пільги, передбачені для чорнобильців 4-ї категорії цією статтею, надаються їм на час постійного проживання, постійної роботи або постійного навчання в зоні посиленого радіоекологічного контролю. Водночас слід усе ж зазначити, що профільним Законом № 2240 таке обмеження не встановлено.

Проте констатуємо: за відсутності доказів постійного перебування працівника в зоні посиленого радіоекологічного контролю (навіть за наявності посвідчення та прописки в паспорті) лікарняний листок йому

оплачують на загальних підставах залежно від стажу роботи (60 % — до 5 років стажу; 80 % — 5 — 8 років; 100 % — понад 8 років).

Наприклад, застрахована особа працює в м. Києві, який не входить до зони посиленого радіоекологічного контролю. Працівник пред’явив роботодавцю посвідчення чорнобильця 4-ї категорії та в його паспорті стоїть прописка в населеному пункті, що належить до зони посиленого радіоекологічного контролю. Проте лікарняні листки такому працівнику слід оплачувати на загальних підставах залежно від стажу роботи.