26.04.2010

Педагогічне навантаження педагогічних працівників дитячих музичних шкіл

Стаття

ПЕДАГОГІЧНЕ НАВАНТАЖЕННЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ДИТЯЧИХ МУЗИЧНИХ ШКІЛ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Після опублікування консультації «Педагогічне навантаження концертмейстера» в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 9, с. 24, присвяченої педагогічному навантаженню концертмейстера середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату, до редакції почали надходити запитання щодо педагогічного навантаження педпрацівників дитячих музичних шкіл та інших позашкільних закладів.

Перш за все нагадаємо, що середня спеціалізована музична школа-інтернат, про яку йшлося в зазначеній консультації, згідно зі

ст. 9 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV належить до загальноосвітніх навчальних закладів I — III ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів. Відповідно норми статей Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 р. № 1841-III (далі — Закон № 1841) на неї не поширюються.

Питання стосується повної невідповідності двох нормативних документів, а саме

п.п. «г» п. 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), і ст. 22 Закону № 1841.

Так, згідно з

п.п. «г» п. 64 Інструкції № 102 ставка заробітної плати (посадовий оклад) виплачується за 4 години педагогічної (викладацької) роботи на день (24 години на тиждень): викладачам I — II класів шкіл естетичного виховання (загальної музичної, художньої, хореографічної освіти) з п’ятирічним строком навчання; викладачам I — IV класів шкіл естетичного виховання (дитячих музичних, художніх, хореографічних шкіл, шкіл мистецтв) із семирічним строком навчання; музичним керівникам; концертмейстерам, акомпаніаторам і культорганізаторам. Водночас згідно зі ст. 22 Закону № 1841 норма годин на тарифну ставку педагогічних працівників початкових спеціалізованих навчальних закладів мистецтва (шкіл естетичного виховання) складає 18 навчальних годин на тиждень.

У цьому випадку можна говорити тільки про повну суперечність цих двох нормативно-законодавчих актів, а також про неконкретність і некоректність норм

ст. 22 Закону № 1841.

Наприклад, відповідно до

Переліку посад педагогічних і науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, такі посади, як директор позашкільного навчального закладу, заступник директора, концертмейстер, акомпаніатор та культорганізатор, належать до посад педагогічних працівників. Проте тривалість робочого часу таких керівних працівників, як директор і заступник директора, ніяк не може становити 18 годин на тиждень.

Також у

ст. 22 Закону № 1841 нічого не зазначено про норму годин на тарифну ставку педагогічних працівників старших класів спеціалізованих навчальних закладів мистецтва.

Зміни до

ст. 22 Закону № 1841 було внесено Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про позашкільну освіту» від 02.06.2005 р. № 2626-IV. На нашу думку, ці зміни стосувалися тільки викладачів початкових класів спеціалізованих навчальних закладів мистецтва (шкіл естетичного виховання), в яких, на відміну від їх колег старших класів, педагогічне навантаження складало 24 години на тиждень.

Водночас було б цілком справедливо, щоб педагогічне навантаження інших педпрацівників початкових спеціалізованих навчальних закладів мистецтва (директор, заступник директора, концертмейстер, акомпаніатор, культорганізатор) залишалося таке саме, як і в інших навчальних закладах, у тому числі позашкільних. Оскільки, незважаючи на роботу в різних навчальних закладах, вони мають однакові посадові обов’язки.

Зі свого боку зазначимо, що цю проблему може бути вирішено тільки шляхом унесення змін безпосередньо до п. 64 Інструкції № 102 і ст. 22 Закону № 1841.