02.08.2010

Оплата праці членів приймальної комісії

Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ ЧЛЕНІВ ПРИЙМАЛЬНОЇ КОМІСІЇ

 

Олена МОРЕВА, консультант

 

Як здійснюється оплата праці штатним викладачам вищого навчального закладу I — II рівнів акредитації, а також особам, які виконують обов’язки членів приймальної комісії, і чи нараховується їм надбавка за вислугу років?

(м. Київ)

 

Відповідно до

Примірного положення про прий­мальну комісію вищого навчального закладу України, затвердженого наказом Міносвіти і науки від 22.03.2010 р. № 225, приймальна комісія вищого навчального закладу створюється для проведення прийому студентів на навчання.

Склад приймальної комісії вищого навчального закладу затверджується наказом його керівника, який є головою комісії.

До складу приймальної комісії входять:

— заступник (заступники) голови приймальної комісії;

— відповідальний секретар приймальної комісії;

— заступники відповідального секретаря прий­мальної комісії за формами навчання студентів та/або напрямами роботи;

— члени приймальної комісії.

Заступником голови приймальної комісії є проректор (заступник директора) з науково-педагогічної роботи.

Відповідальний секретар приймальної комісії та його заступники призначаються головою приймальної комісії з числа провідних науково-педагогічних (педагогічних) працівників вищого навчального закладу.

Членами приймальної комісії є директори інститутів (їх заступники), декани (заступники деканів) факультетів, завідувачі відділень, а також можуть призначатися керівники структурних підрозділів вищого навчального закладу. Кількість членів установлюється виходячи з потреби.

До складу приймальної комісії можуть бути включені представники місцевих органів виконавчої влади та самоврядування, підприємств, установ і організацій, для яких ведеться підготовка фахівців.

До роботи у складі функціональних підрозділів приймальної комісії залучаються найбільш досвідчені, кваліфіковані і сумлінні науково-педагогічні (педагогічні) працівники даного вищого навчального закладу.

Педагогічні працівники закладу, в тому числі й викладачі під час канікул, що не збігається з їх черговою відпусткою, можуть залучатися до прийому вступних іспитів згідно з наказом керівника закладу в межах часу, що

не перевищує їх навчального навантаження до початку канікул (п. 25 Типових правил внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів, затверджених наказом Міносвіти від 20.12.93 р. № 455).

Участь викладачів у роботі приймальної комісії слід розглядати як виконання ними одного з видів організаційної роботи, визначеної

Переліком основних видів організаційної роботи педагогічних і науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів, затвердженим наказом Міносвіти і науки від 07.08.2002 р. № 450.

За таких умов роботи зазначені працівники відпрацьовують у середньому за день норму годин, установлену при тарифікації, що передує початку канікул (

п. 88 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, далі — Інструкція № 102) із виплатою заробітної плати за тарифікацією. Якщо ж кількість відпрацьованих годин буде більшою ніж передбачено тарифікацією, то таким працівникам здійснюється додаткова оплата відповідно до примітки 5 до п. 14 Інструкції № 102, тобто погодинно.

Саме вказаною

приміткою передбачено застосування для оплати праці голів та членів державних екзаменаційних комісій вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації ставок погодинної оплати, визначених цим пунктом Інструкції № 102. Розміри цих ставок наведені у додатку 16 до наказу Міністерства освіти і науки «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Якщо до прийому вступних іспитів залучаються викладачі, які не перебувають у штаті даного навчального закладу або викладачі цього закладу під час перебування їх у щорічній відпустці, то їм за цю роботу провадиться оплата

за погодинними ставками за фактично відпрацьований час.

Важливий нюанс

: ставки погодинної оплати розраховуються у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) працівника 1-го тарифного розряду, розмір якого визначається КМУ і станом на 1 липня становить 570 грн.

Зазначені ставки включають оплату днів відпустки, тому особам, які одержують заробітну плату відповідно до п. 14 Інструкції № 102, відпускні не нараховуються. Не одержують ці працівники і надбавку за вислугу років, оскільки згідно з Порядком виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженим постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78, така надбавка нараховується у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати). У нашому ж випадку це погодинна ставка.