16.08.2010

Перерахунок заробітної плати після реорганізації установи

Відповідь на запитання

ПЕРЕРАХУНОК ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ПІСЛЯ РЕОРГАНІЗАЦІЇ УСТАНОВИ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Міське територіальне медичне об’єднання згідно з рішенням сесії міської ради 01.04.2010 р. було реорганізовано шляхом поділу, унаслідок чого утворились дві самостійні установи: міська лікарня та міська поліклініка. Штати та баланс територіального медичного об’єднання були розділені між цими установами. Згідно з положенням, міська лікарня не є правонаступником Міського територіального медичного об’єднання. У зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати з 01.01.2010 р. необхідно провести перерахунок заробітної плати працівникам міської лікарні, тому виникло запитання: яка установа має провести такий перерахунок за період з 01.01.2010 р. по 31.03.2010 р.?

(м. Євпаторія)

 

При проведенні реорганізації під

поділом слід розуміти припинення діяльності однієї установи як юридичної особи та передавання за роздільним актом (балансом) у відповідних частинах усіх його майнових прав і зобов’язань кільком установам — юридичним особам, що створені в результаті реорганізації.

При реорганізації установи шляхом поділу активи у відповідних частинах передаються за роздільним балансом правонаступникам, які створюються в результаті реорганізації.

Реєстрація правонаступників, створених у результаті реорганізації шляхом поділу здійснюється на загальних підставах відповідно до вимог

Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Питання ліквідації та реорганізації бюджетних установ розглядалося у консультації «Ліквідація та реорганізація бюджетних установ: запитання та відповіді» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 11, с.10).

Що стосується проведення перерахунку заробітної плати працівникам міської лікарні зазначимо таке.

Після реорганізації територіального медичного об’єднання і лікарня, і поліклініка стали

окремим юридичними установами зі своїми окремим штатом, кошторисом та балансом. З моменту утворення таких юридичних осіб кожна з них відповідає за правильність ведення свого обліку, нарахування заробітної плати працівникам своєї установи тощо.

Потреба у перерахунку заробітної плати з 01.01.2010 р. працівникам бюджетних установ виникла у зв’язку з прийняттям

Закону України «Про Державний бюджет на 2010 рік» від 27.04.2010 р. № 2154-VI, яким було встановлено рівень мінімальної заробітної плати на 2010 рік та постанови КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298 і від 25 жовтня 2008 р. № 939» від 12.05.2010 р. № 337, якою розмір посадового окладу працівника 1 тарифного розряду встановлено з 01.01.2010 р. — 555 грн. та з 01.04.2010 р. — 567 грн.

Вважаємо, що у ситуації, яка склалась у зв’язку з реорганізацією територіального медичного об’єднання, кожна з створених юридичних осіб (лікарня та поліклініка) мають зробити перерахунки заробітної плати працівникам з 01.01.2010 р.

кожна щодо працівників свого штату.

При цьому звернемо увагу, що в цьому випадку не йдеться про заборгованість ліквідованої юридичної особи, адже нарахування заробітної плати працівникам відповідно до нових умов оплати праці не було проведено.

Нагадаємо, що згідно з

п. 1 ст. 23 Бюджетного кодексу України від 21.06.2001 р. № 2542-III, будь-які бюджетні зобов’язання та платежі з бюджету можна здійснювати лише за наявності відповідного бюджетного призначення.

Узяття бюджетних зобов’язань понад бюджетні призначення є

бюджетним правопорушенням.

Тому, у разі відсутності коштів на здійснення перерахунку заробітної плати працівникам з 01.01.2010 р. і поліклініка, і лікарня мають звернутись до вищої за рівнем організації (головного розпорядника бюджетних коштів) з проханням виділення додаткових асигнувань для здійснення перерахунку. Для цього необхідно зробити розрахунок необхідної суми асигнувань, перерахувавши заробітну плату кожного працівника. Поліклініка має зробити такий перерахунок щодо своїх штатних працівників, лікарня — щодо своїх. Відомості щодо фактично нарахованої працівникам реорганізованого територіального медичного об’єднання заробітної плати за період з 1 січня 2010 року містяться у розрахунково-платіжних відомостях, табелях обліку робочого часу, особових картках та інших документах, що стосуються відпрацювання робочого часу та нарахування заробітної плати.

Після виділення відповідних асигнувань необхідно здійснити нарахування заробітної плати працівникам з урахуванням перерахунку і виплатити її при надходженні відповідного фінансування.