16.08.2010

Працівник є приватним підприємцем: як індексувати його зарплату

Відповідь на запитання

ПРАЦІВНИК Є ПРИВАТНИМ ПІДПРИЄМЦЕМ: ЯК ІНДЕКСУВАТИ ЙОГО ЗАРПЛАТУ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

Працівник бюджетної установи є одночасно приватним підприємцем. Чи впливає цей факт на порядок індексації його заробітної плати?

(Житомирська обл.)

 

Статтею 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII

встановлено, що індексації підлягають грошові доходи громадян, отримані ними на території України і які не мають разового характеру.

Зокрема, згідно з

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), індексації підлягає оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому виразі. Найманий працівник — це фізична особа, яка працює за трудовим договором на підприємстві, установі, організації, у їх об’єднаннях чи у фізичних осіб, які використовують найману працю (ст. 1 Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» від 03.03.98 р. № 137/98-ВР).

Отже, заробітна плата працівника, отримана ним згідно з умовами трудового договору, підлягає індексації відповідно до

Порядку № 1078.

Підприємницька діяльність — самостійна ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, здійснювана суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та отримання прибутку.

Щодо доходів, отриманих фізичною особою від здійснення підприємницької діяльності, то такі доходи

не є об’єктом індексації згідно з п. 3 Порядку № 1078.

Крім того, зазначимо, що Порядком № 1078 не встановлено обмежень щодо проведення індексації заробітної плати працівників установ, які при цьому є приватними підприємцями та отримують дохід від підприємницької діяльності. Заробітна плата таких працівників індексується на загальних підставах, установлених Порядком № 1078, в межах прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб.