06.12.2010

Виплата матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань службовцям

Відповідь на запитання

ВИПЛАТА СЛУЖБОВЦЯМ МАТЕРІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ПОБУТОВИХ ПИТАНЬ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства праці та соціальної політики України

 

Чи має право касир сільської ради на отримання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань?

(Харківська обл.)

 

Посада касира сільської ради належить до посад

службовців органів місцевого самоврядування. Умови оплати праці службовців органів місцевого самоврядування регулюються постановою КМУ «Про впорядкування структури і умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268).

Згідно з

п.п. 3 п. 2 постанови № 268 керівники відповідних органів (у цьому випадку — голова сільської ради) мають право надавати працівникам у межах затвердженого фонду оплати праці матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та матеріальну допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Таким чином, працівникам сільської ради, оплата праці яких регулюється

постановою № 268, протягом року матеріальна допомога може бути виплачена двічі:

— для вирішення соціально-побутових питань;

— для оздоровлення при наданні щорічної відпустки.

Максимальний розмір кожної з них — середньомісячна заробітна плата працівника, розмір якої розраховується згідно з

Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Рішення про виплату матеріальної допомоги приймає голова сільради виходячи з обставин, викладених у заяві працівника, а також за наявності коштів для її виплати. Так, якщо фонду оплати праці, затвердженого в кошторисі на виплату матеріальної допомоги,

недостатньо, то виплата службовцям матеріальної допомоги (як для вирішення соціально-побутових питань, так і для оздоровлення) не може здійснюватися. Якщо коштів не вистачає на виплату матеріальної допомоги в розмірі середньомісячної заробітної плати працівника, то допомогу може бути виплачено в розмірі меншому ніж середньомісячна зарплата (наприклад, у розмірі посадового окладу).

Конкретний порядок надання матеріальної допомоги має бути встановлено в Положенні про надання працівникам матеріальної допомоги, що є додатком до колективного договору.

З викладеного випливає, що касир сільської ради має право на отримання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань. Однак рішення про виплату такої допомоги приймає керівник виходячи з наявності коштів на такі цілі.