13.12.2010

Складання карток-розкладок у лікувально-профілактичних установах

Відповідь на запитання

СКЛАДАННЯ КАРТОК-РОЗКЛАДОК У ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНИХ установах

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Наша лікувально-профілактична установа складає картки-розкладки відповідно до даних довідника з дієтології під редакцією академіка АМН СРСР О. О. Покровського 1981 року випуску. Чи існують на сьогодні нові довідники в Україні, які б могли використовувати лікувально-профілактичні установи для складання карток-розкладок?

Виходячи з того, що до кошторису лікувально-профілактичної установи все менше коштів закладається на харчування хворих, можливість готувати страви за картками-розкладками не завжди існує, адже немає можливості закупити всі необхідні інгредієнти. Чи може у зв’язку з цим комісія складати свої картки-розкладки, не дотримуючись при цьому довідників з дієтології?

Чи можна заміняти продукти харчування, дозволені для заміни?

Наведіть приклад складання картки-розкладки для пологового будинку.

(Київська обл.)

 

Основним нормативним документом, яким мають керуватися лікувально-профілактичні установи щодо питань обліку продуктів харчування, є

Інструкція з обліку продуктів харчування в лікувально-профілактичних та інших установах охорони здоров’я, які знаходяться на Державному бюджеті СРСР, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я СРСР від 05.05.83 р. № 530 (далі — Інструкція № 530). Хоч ця Інструкція дуже застаріла, але все ж таки вона застосовується на території України згідно з вказівкою Міністерства охорони здоров’я України «Про доведення Переліку наказів МОЗ СРСР, які застосовуються в Україні» від 28.05.96 р. № 165 (далі — вказівка № 165).

Інструкцією № 530

не передбачено складання карток-розкладок, а передбачено складання меню-розкладів, які відображають більш розширену інформацію, ніж картки-розкладки.

Наказ Міністерства охорони здоров’я СРСР «Про поліпшення організації лікувального харчування в лікувально-профілактичних установах» від 23.04.85 р. № 540

, яким було передбачено, що на кожну страву, приготовлену в лікувально-профілактичній установі, має бути складена у двох примірниках картка-розкладка, не застосовується на території України з 2001 року на підставі наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про доповнення до наказу МОЗ України від 18.04.96 р. № 81 «Про визнання такими, що не застосовуються в Україні, наказів МОЗ СРСР» від 21.06.2001 р. № 242.

Але, незважаючи на це, вважаємо, що складання карток-розкладок є

доцільним. На підставі карток-розкладок дуже зручно складати меню-розклади.

Для складання карток-розкладок та меню-розкладів зазвичай використовують довідники з дієтичного харчування.

Сьогодні, на жаль, в Україні нових довідників з дієтичного харчування, в яких були б наведені рецептури приготування дієтичних страв,

немає.

У Росії є нові довідники, але вони всі розроблені з урахуванням чинного законодавства Російської Федерації, тому для України не підходять.

У зв’язку з цим українські лікувально-профілактичні заклади керуються довідниками, які були розроблені ще за часів СРСР. Для прикладу:

— Довідник з дієтології. Під ред. Покровського О. О., Самсонова М. Л., 1981 р.;

— Довідник з лікувального харчування для дієтсестер та кухарів. Під ред. Смолянського Б. Л., Абрамова Ж. І., 1984 р.

Крім того, лікувально-профілактичні заклади мають керуватися

наказом Міністерства охорони здоров’я СРСР «Про зміни та доповнення до наказу Міністерства СРСР від 23.04.85 р. № 540 «Про поліпшення організації лікувального харчування в лікувально-профілактичних закладах» від 14.06.89 р. № 369 (далі — наказ № 369), який є чинним та застосовується на території України на підставі вказівки № 165.

Пологові будинки, у свою чергу, мають керуватися

наказом Міністерства охорони здоров’я СРСР «Про поліпшення організації лікувального харчування в пологових будинках (відділеннях) та дитячих лікарнях (відділеннях)» від 10.03.86 р. № 333 (далі — наказ № 333), який також застосовується на території України відповідно до вказівки № 165.

Цими нормативними документами визначено

норми використання продуктів харчування на одного хворого, які також слід ураховувати для списання продуктів харчування.

Тепер зупинимося на можливості складати картки-розкладки на розсуд комісії з контролю за організацією харчування, а не за довідниками.

Чинними нормативними документами, які стосуються харчування у лікувально-профілактичних установах,

не передбачена вимога щодо відповідності наборів продуктів харчування для приготування страв довідникам з дієтичного харчування. Тобто такі довідники мають лише рекомендаційний характер, а не є обов’язковими до виконання.

Головне — треба чітко розуміти, що набори продуктів харчування для приготування страв обов’язково

мають відповідати нормам, установленим наказом № 333 для пологових будинків та наказом № 369 для інших лікувально-профілактичних закладів.

Тому, якщо за якихось обставин в установі немає можливості складати картки-розкладки за довідниками з дієтичного харчування, то вважаємо, що комісія, до якої має обов’язково входити лікар-дієтолог та медична сестра з дієтичного харчування, може скласти свої версії наборів продуктів харчування для приготування тих чи інших страв, але вони обов’язково мають відповідати вимогам

наказу № 333 або наказу № 369 та принципам дієтичного харчування.

Заміняти продукти харчування можна відповідно до таблиць, наведених у

додатках 2 — 3 до наказу № 369 та додатку 2 до наказу № 333. Так, наприклад, згідно з додатком 2 до наказу № 369 можна замінити 100 г картоплі на 190 г буряку та навпаки.

Але, звичайно ж, такі заміни вирішуються також комісією та не повинні призвести до повної зміни страви по суті і мають відповідати певній дієті.

Приклад заповнення картки-розкладки пологового будинку наведено на с. 25.