22.02.2010

Питання індексації зарплати

Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ІНДЕКСАЦІЇ ЗАРПЛАТИ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу політики доходів і подолання бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

 

Останнє підвищення заробітної плати в установі відбулося 1 жовтня 2008 року, а 15 січня та 1 липня 2009 року співробітниці, перервавши відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, вийшли на роботу на умовах неповного робочого дня. Які місяці в цьому випадку вважати базовими при проведенні індексації заробітної плати — жовтень 2008 року чи відповідно січень і липень 2009 року?

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників слід керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

У

п. 5 Порядку № 1078 зазначено, що базовим місяцем при розрахунку індексу споживчих цін вважається місяць, в якому відбувається підвищення доходів громадян. Індексація за цей місяць не нараховується, і з наступного за базовим місяцем для проведення подальшої індексації розраховується наростаючим підсумком новий індекс споживчих цін до перевищення порога індексації 101 %.

У разі виходу працівниць з відпустки для догляду за дитиною до трьох років на умовах неповного робочого часу порядок індексації їх заробітної плати повинен відбуватися

на умовах, передбачених в установі для відповідної категорії працівників.

Отже, у цьому випадку при проведенні індексації заробітної плати в місяцях виходу працівниць на роботу

базовим місяцем для них буде місяць, в якому відбулося останнє підвищення заробітної плати, тобто жовтень 2008 року.

 

 

Працівник перебував у відпустці з 31 серпня по 27 вересня 2009 року При розрахунку заробітної плати робочі дні — 28, 29 і 30 вересня було визначено в табелі цього працівника як робочі. 2 жовтня працівник приніс лікарняний листок за ці дні. Як у цьому випадку проводиться індексація доходів працівника за вересень?

 

Згідно з

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників установ, організацій, що включає: оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних розцінок (окладів), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати постійного характеру.

Усі виплати, які нараховуються виходячи з середньої заробітної плати, у тому числі по тимчасовій непрацездатності та відпускні, індексації не підлягають, оскільки при визначенні їх розміру враховуються суми індексації.

Таким чином, індексації підлягає заробітна плата тільки за фактично відпрацьований час у відповідному місяці в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

 

 

Працівника було переведено на іншу посаду з підвищенням посадового окладу. Чи вважатиметься базовим місяцем при проведенні індексації його заробітної плати місяць переведення на іншу посаду?

 

Механізм проведення індексації під час переходу працівника на іншу посаду

Порядком № 1078 не передбачено. Рішення про індексацію заробітної плати в таких випадках адміністрація установи може затвердити самостійно.

При цьому згідно з

п. 5 Порядку № 1078 базовим вважається місяць, в якому відбулося підвищення грошових доходів громадян. Індексація доходів за цей місяць не проводиться. З наступного місяця починається обчислення наростаючим підсумком індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації.

Тобто, керуючись п. 5 Порядку № 1078, у разі підвищення посадового окладу при переведенні працівника на іншу посаду місяць переведення можна вважати базовим при проведенні індексації.