19.07.2010

Переведення на посаду лікаря-стажиста

Відповідь на запитання

ПЕРЕВЕДЕННЯ НА ПОСАДУ ЛІКАРЯ-СТАЖИСТА

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

Лікар з гігієни дітей та підлітків працював у відділенні гігієни дітей та підлітків, при цьому мав кваліфікаційну категорію лікаря за спеціальністю «гігієна дітей та підлітків». Потім лікар був переведений до бактеріологічної лабораторії, де він працював лікарем-бактеріологом та мав категорію за спеціальністю «бактеріологія». Тепер цей лікар знову переведений до відділення гігієни дітей та підлітків. Чи повинні ми прийняти цього лікаря до зазначеного відділення як лікаря з гігієни дітей та підлітків або лікаря-стажиста?

(м. Харків)

 

Порядок отримання сертифіката лікаря-спеціаліста визначений

Положенням про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти ІІІ — ІV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.09.96 р. № 291 (далі — Положення № 291).

Сертифікат лікаря (провізора) — спеціаліста відповідно до

п.п. 5.11.6 Положення № 291 видається особі, якій за результатами атестації для визначення знань та практичних навиків присвоєно звання лікаря (провізора) — спеціаліста з конкретної спеціальності.

Форма такого сертифіката є додатком 2 до

Положення про порядок проведення атестації лікарів, затвердженого наказом МОЗ України від 19.12.97 р. № 359.

Згідно з

п.п. 5.11.7 Положення № 291 термін дії сертифіката лікаря (провізора) — спеціаліста встановлюється на 5 років — до чергової атестації на кваліфікаційну категорію після проходження відповідного передатестаційного циклу навчання на кафедрі вищого закладу освіти.

Лікарі (провізори), які

не виявлять бажання атестуватися на кваліфікаційну категорію через 5 років після отримання сертифіката лікаря (провізора)-спеціаліста, повинні атестуватися на підтвердження звання лікаря (провізора) — спеціаліста після проходження навчання на циклі підвищення кваліфікації на кафедрі вищого закладу освіти з відповідного фаху.

При

непідтвердженні звання лікаря (провізора)-спеціаліста чи неатестації на кваліфікаційну категорію через 5 років після отримання сертифіката лікаря (провізора)  спеціаліста ця особа переводиться на посаду лікаря (провізора) — стажиста.

Повторна атестація на підтвердження звання лікаря (провізора)  — спеціаліста може проводитись не раніше, ніж через рік після переведення на посаду лікаря (провізора) — стажиста.

Таким чином, якщо лікар з гігієни дітей та підлітків не підтвердив звання лікаря-спеціаліста, то він переводиться на посаду лікаря-стажиста.