19.07.2010

Визначення базового місяця з метою проведення індексації доходів громадян при переведенні працівника на роботу на 0,5 ставки та на іншу посаду

Відповідь на запитання

ВИЗНАЧЕННЯ БАЗОВОГО МІСЯЦЯ З МЕТОЮ ПРОВЕДЕННЯ ІНДЕКСАЦІЇ ДОХОДІВ ГРОМАДЯН ПРИ ПЕРЕВЕДЕННІ ПРАЦІВНИКА НА РОБОТУ НА 0,5 СТАВКИ ТА НА ІНШУ ПОСАДУ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу політики доходів і подолання бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

Працівник тривалий час працював у закладі на повну ставку. З 01.01.2010 р.по 31.03.2010 р. його перевели на 0,5 ставки. Крім того, з 01.01.2010 р. в нього збільшився посадовий оклад.

З 01.04.2010 р. його перевели на іншу посаду.

Як правильно визначити базовий місяць у такій ситуації?

(м. Івано-Франківськ)

 

Механізм індексації грошових доходів громадян регулюється

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Індексація грошових доходів проводиться в разі перевищення індексом споживчих цін, розрахованим наростаючим підсумком, порогу індексації —

101 %. Індекс споживчих цін розраховується на підставі опублікованих Держкомстатом індексів інфляції (п. 11 Порядку № 1078). Офіційне опублікування індексу споживчих цін відбувається до 10 числа місяця, наступного за звітним.

Згідно з

п. 5 Порядку № 1078 у випадку зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації.

При цьому місяць підвищення грошових доходів за рахунок збільшення посадових окладів вважатиметься базовим

тільки в тому випадку, якщо сума підвищення перекриє суму індексації, яку могло бути нараховано цього місяця (див. приклад до п. 5 Порядку № 1078, наведений у додатку 4 до Порядку № 1078). Якщо сума збільшення заробітної плати менше нарахованої суми індексації, то такий місяць не вважається базовим і зарплату й надалі індексують на індекси, визначені відповідно до Порядку № 1078. При цьому порівняльні розрахунки необхідно здійснювати виходячи з повного робочого місяця.

Проведення індексації при переведенні на 0,5 ставки з 01.01.2010 р.

Якщо відбулося підвищення окладу за посадою, яку обіймає працівник, а його в місяці підвищення окладу переведено на роботу на півставки, то місяць підвищення окладу (у цьому випадку січень 2010 року) є базовим для проведення індексації доходів цього працівника.

Проведення індексації при переведенні на іншу посаду з 01.04.2010 р.

Механізм проведення індексації під час переходу працівника на іншу посаду

Порядком № 1078 не передбачено. Рішення про індексацію заробітної плати в таких випадках адміністрація установи може затвердити самостійно. Порядок проведення індексації може бути регламентовано в наказі керівника установи.

Тобто місяць переходу працівника на іншу посаду можна вважати базовим та індексацію за цей місяць не проводити, а з наступного за базовим місяця розпочати розрахунок індексу споживчих цін наростаючим підсумком для проведення індексації надалі.

Водночас, за рішенням керівництва може бути прийнято й інше рішення: наприклад, місяць переходу працівника на іншу посаду не вважати базовим і проводити індексацію його заробітної плати виходячи з останнього базового місяця за відповідною посадою.

При цьому, керуючись п. 5 Порядку № 1078, у разі підвищення посадового окладу під час переходу працівника на іншу посаду місяць переходу слід вважати базовим під час проведення індексації.