19.07.2010

Індексація доплат за роботу в нічний час, у святкові та неробочі дні

Відповідь на запитання

Індексація доплат за роботу в нічний час, у святкові та неробочі дні

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

У гуртожитку працюють охоронець і черговий адміністратор. Таким працівникам виплачується доплата за роботу в нічний час, а також за роботу у святкові та неробочі дні. Розмір таких виплат кожного місяця різний, залежно від кількості чергувань. Як впливають такі виплати на механізм проведення індексації?

(Одеська обл.)

 

Згідно з

п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078) індексації підлягає оплата праці працівників підприємств, установ, організацій, що включає оплату за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів), відрядних розцінок, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Отже,

доплати за роботу в нічний час, а також у святкові та неробочі дні, якщо вони не мають разового характеру, а передбачені режимом роботи підприємства, установи, організації, включаються до загальної суми заробітної плати працівників, що підлягає індексації. При цьому індексації підлягає лише сума в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб (п. 4 Порядку № 1078). Індексація частини заробітної плати, що перевищує такий прожитковий мінімум, не здійснюється.

Зважаючи на той факт, що розміри зазначених доплат кожного місяця різні (наприклад, згідно з графіком роботи у працівника може бути різна кількість відпрацьованих нічних годин), то збільшення заробітної плати в разі нарахування більшої суми доплати в окремому місяці

не є підставою для визначення такого місяця базовим при індексації грошових доходів.

Приклад.

Заробітна плата чергового адміністратора складається з посадового окладу та доплати за роботу в нічний час, святкові та неробочі дні. Розмір зазначеної доплати в кожному місяці різний, оскільки залежить від кількості чергувань.

Так, у квітні доплата склала 104,00 грн., а у травні, у зв’язку зі збільшенням чергувань у святкові та неробочі дні, розмір доплати збільшився і склав 180,00 грн.

Збільшення заробітної плати в разі нарахування більшої суми доплати в окремому місяці не є підставою для визначення такого місяця базовим при індексації грошових доходів.

Якщо ж в окремому місяці у працівника

одночасно підвищився як розмір доплати за роботу в нічний час, святкові та неробочі дні за рахунок збільшення кількості чергувань, так і посадовий оклад, то в цьому випадку місяць підвищення зарплати вважається базовим тільки в тому випадку, якщо сума підвищення грошових доходів перевищила суму індексації, яку могло бути нараховано цього місяця.

Для того щоб визначити, чи є такий місяць базовим, порівняльні розрахунки необхідно проводити з розрахунку посадового окладу без урахування доплати за роботу в нічний час, святкові та неробочі дні.