07.06.2010

Установлення ненормованого робочого дня водію

Відповідь на запитання

УСТАНОВЛЕННЯ НЕНОРМОВАНОГО РОБОЧОГО ДНЯ ВОДІЮ

 

Тетяна СТАШКІВ, начальник відділу режимів праці, нормування та професійної кваліфікації Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

Чи може водію поліклініки, який працює на 1,5 ставки з 8:00 до 19:00, бути встановлено режим роботи на умовах ненормованого робочого дня? Чи має такий водій право на отримання доплати за ненормований робочий день та додаткову відпустку 7 календарних днів?

(м. Запоріжжя)

 

Законодавчі підстави для укладення працівниками, поряд з основним трудовим договором, трудових договорів на роботу за сумісництвом дає

ст. 21 Кодексу законів про працю від 10.12.71 р. (далі — КЗпП).

Відповідно до

п. 1 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245) установлено, що робітники, спеціалісти і службовці державних підприємств, установ і організацій мають право працювати за сумісництвом, тобто виконувати, крім своєї основної, іншу роботу на умовах трудового договору. На умовах сумісництва працівники можуть працювати на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина у вільний від основної роботи час.

Тривалість роботи за сумісництвом

не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу (п. 2 постанови № 245).

Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконаний обсяг робіт і відповідно до прийнятої в установі системи оплати праці. Це передбачено

ст. 1021 КЗпП. Нарахування заробітної плати внутрішнім сумісникам здійснюється окремо за основною посадою і за сумісництвом.

Що стосується встановлення ненормованого робочого дня водієві, який працює в установі за основним місцем роботи і за сумісництвом, то зазначимо таке.

Відповідно до

п. 2.7 Положення про робочий час і час відпочинку водіїв автотранспортних засобів, затвердженого наказом Міністерства транспорту України від 17.01.2002 р. № 18 , водіям легкових автомобілів у разі потреби може встановлюватися ненормований робочий день, тобто понад нормальну тривалість робочого часу. Ця робота не вважається надурочною, і за неї не здійснюється додаткова оплата перепрацьованого часу.

Визначення терміна «ненормований робочий день» міститься у

Рекомендаціях щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджених наказом Мінпраці та соціальної політики України від 10.10.97 р. № 7 (далі — Рекомендації № 7).

Так,

ненормований робочий день — це особливий режим робочого часу, який установлюється для певної категорії працівників у разі неможливості нормування часу трудового процесу. У разі потреби ця категорія працівників виконує роботу понад нормальну тривалість робочого часу (ця робота не вважається надурочною). Міра праці у даному випадку визначається не тільки тривалістю робочого часу, але також колом обов’язків і обсягом виконаних робіт (навантаженням).

У випадку, визначеному вами у запитанні, особливий режим робочого часу водію не встановлений, його режим роботи чітко регламентований, що підтверджується даними графіків роботи водія.

Згідно з

п. 5 Рекомендацій № 7 ненормований робочий день на підприємствах, в установах, організаціях, незалежно від форми власності, може застосовуватися для керівників, спеціалістів і робітників, а саме:

осіб, праця яких не піддається точному обліку в часі;

— осіб, робочий час яких за характером роботи поділяється на частини невизначеної тривалості (сільське господарство);

— осіб, які розподіляють час для роботи на свій розсуд.

Ні під одну із зазначених категорій робота водія, визначеного у запитанні,

не підпадає.

Установити водію ненормований робочий день за основним місцем роботи неможливо, тому що в даному випадку він не працює за основним місцем роботи понад нормальну тривалість робочого часу і в нього фактично немає такої можливості,

бо в цей час він працює за сумісництвом.

Таким чином можливості встановити режим роботи на умовах ненормованого робочого дня водію, який працює на 1,5 ставки з 8:00 до 19:00, а також іншим працівникам, які працюють на 1,5 ставки,

немає.

У зв’язку з тим, що водію не може бути у даному випадку встановлено режим роботи на умовах ненормованого робочого дня, він відповідно не має права і на отримання доплати за ненормований робочий день та додаткової відпустки.