14.06.2010

Як ураховувати премії при розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності

Відповідь на запитання

ЯК УРАХОВУВАТИ ПРЕМІЇ ПРИ РОЗРАХУНКУ ДОПОМОГИ ПО ТИМЧАСОВІЙ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ

 

Наталія ГРИШАГІНА, головний спеціаліст відділу страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності Міністерства праці та соціальної політики України

 

В установі працівникам з фонду економії заробітної плати виплачується місячна премія за високі показники в роботі та виконання (перевиконання) робочих завдань. Розмір премії встановлюється наказом директора залежно від внеску працівника в результати праці, а також фінансових можливостей, тобто розмір премії та премійовані працівники в кожному місяці різні. Можлива відсутність премій в окремих місяцях. Як такий вид премії враховується при розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності?

(м. Дніпропетровськ)

 

Згідно з

п. 7 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку витрат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266) при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах ураховуються всі види зарплати, нараховані в розрахунковому періоді, які обкладалися податком з доходів фізичних осіб і внесками до фондів соціального страхування.

При цьому, якщо застрахована особа

не працювала частину місяця в розрахунковому періоді з поважної причини, заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, і виплати, що не передбачені актами законодавства або провадяться понад норми, установлені зазначеними актами, ураховуються пропорційно відпрацьованому цього місяця часу (абз. 2 п. 9 Порядку № 1266). Це правило застосовується як при розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, так і при розрахунку допомоги по вагітності та пологах.

Вичерпний перелік поважних причин наведено в

абз. 3 п. 4 Порядку № 1266. Це:

— тимчасова непрацездатність, підтверджена листком непрацездатності;

— відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і шестирічного віку (за медичним висновком).

Якщо працівник у розрахунковому періоді не працював з інших причин (наприклад, перебував у відпустці), то заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, ураховуються

повністю.

Нагадаємо також: якщо в розрахунковому періоді працівник увесь місяць (з 1-го до 1-го числа)

не працював з поважної причини, то такий місяць виключається з розрахункового періоду. Відповідно виплати (у тому числі за відпрацьований період), нараховані в місяці, коли працівник не відпрацював жодного дня з поважної причини, не братимуть участі в розрахунку, оскільки цей місяць виключається з розрахункового періоду.

Щодо переліку одноразових виплат, то в цьому питанні слід керуватися

п. 2.3 «Інші заохочувальні та компенсаційні виплати» Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (див. лист Мінпраці від 29.06.2006 р. № 422/020/99-06).

Так, згідно з

п. 2.3 Інструкції № 5 до заохочувальних та компенсаційних виплат, зокрема, належать:

— винагороди за підсумками роботи за рік, щорічні винагороди за вислугу років (стаж роботи);

— премії, які виплачуються в установленому порядку за спеціальними системами преміювання, виплачені відповідно до рішень Уряду;

— премії при виконанні важливих і особливо важливих завдань;

— одноразові заохочення, не пов’язані з конкретними результатами праці (наприклад, до ювілейних і пам’ятних дат, як у грошовій, так і натуральній формі);

— грошова винагорода державним службовцям за добросовісну безперервну працю в органах державної влади, зразкове виконання трудових обов’язків;

— матеріальна допомога на оздоровлення тощо.

Такі виплати завжди включатимуться до розрахунку страхових виплат

пропорційно відпрацьованому часу, якщо в місяці розрахункового періоду, в якому їх нараховано, робочі дні відпрацьовано не повністю з поважної причини.

Премії та винагороди, у тому числі за вислугу років,

що мають систематичний характер і належать до додаткової зарплати згідно з п.п. 2.2.2 Інструкції № 5, нараховані в місяці, в якому працівник частину місяця не працював з поважних причин, при розрахунку середнього заробітку відповідно до Порядку № 1266 ураховуються повністю. Ідеться про премії, передбачені системою оплати праці (щомісячні, щоквартальні тощо), які пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій та мають регулярний характер. Поточні коливання сум установлених премій залежно від фінансових можливостей (уключаючи й можливу відсутність виплати премії в окремі місяці), а також внеску працівника в загальні результати праці не впливають на характер виплати.

Судячи з характеру премій, які зазначено в запитанні, вони не мають разового характеру, тому під час розрахунку страхових виплат такі виплати повинні враховуватися повністю, незалежно від кількості відпрацьованих у місяці днів, крім місяців розрахункового періоду, в яких застрахована особа не працювала (з 1-го до 1-го числа) з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і шестирічного віку за медичним висновком).