28.06.2010

Помилки в даних страхувальника або працівника

Стаття

ПОМИЛКИ В ДАНИХ СТРАХУВАЛЬНИКА АБО ПРАЦІВНИКА

 

Якщо під час заповнення пенсійної звітності допущено помилку у прізвищі (імені або по батькові) працівника, його ідентифікаційному номері, а також у реквізитах Таблиць 5, 6, 7, 8, не біда — виправити таку помилку легко.

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Помилка у П. І. Б. застрахованої особи (

Таблиця 5)

У місяці прийняття або звільнення працівника формують запис у

Таблиці 5 Звіту щодо такого працівника. Якщо при формуванні такого запису було допущено помилку у П. І. Б. працівника, то в цьому випадку слід скористатися п.п. 2.17.1 Порядку № 26-1, що передбачає такий порядок дій:

1. За той звітний період, в якому допущено помилку, складається

тільки Таблиця 5 Звіту з зазначенням «Коригуюча». У ній вказують правильні прізвище, ім’я та по батькові тільки того працівника, щодо якого допущено помилку.

На підставі

Таблиці 5 типу «Коригуюча» проводиться технологічна заміна заздалегідь накопичених даних в обліковій картці особи на актуальні дані, які подано страхувальником у Таблиці з відміткою «Коригуюча». Тому уточнювати інші Таблиці 6, 7 або 8, подані до цього з неправильним П. І. Б., не потрібно.

2. У реквізиті «

Звіт за місяць» Таблиці 5 зазначають місяць, дані за який слід змінити.

3. Складається супроводжуючий

Перелік таблиць звіту (у спеціальному програмному забезпеченні формується автоматично).

Коригуючу

Таблицю 5 слід також подати, якщо:

— помилилися в даті прийняття та звільнення працівника;

Таблиця 5 не подавалася взагалі. Наприклад, у минулих періодах приймалися та звільнялися працівники, але помилково не було подано Таблицю 5 з позначкою «Початкова». Вважається, що Звіт за цей місяць вже подано і Таблиці, що змінюють його, можуть бути або коригуючими (відмітка «Коригуюча») або скасовуючими (відмітка «Скасовуюча»).

Якщо помилку допущену в персоніфікованих даних

за періоди до 2010 року, то слід коригувати раніше поданий Список осіб, які працюють або працювали у роботодавця у звітному році (додаток 15 до Інструкції № 16-6) за відповідний рік у порядку, передбаченому для виправлення помилок у персоніфікованій звітності, поданій страхувальниками до 2010 року. Таблицю 5 не подають.

 

Приклад 1. Виправлення помилки в П. І. Б. працівника

При складанні Звіту за квітень 2010 року в Таблиці 5 допущено дві помилки:

Перша

— неправильно зазначено прізвище працівника — замість «Пироженко Оксана Тарасівна» зазначено «Піроженко Оксана Тарасівна».

Друга

— не внесено запис про звільнення 23.04.2010 р. Скичка Івана Миколайовича. Помилки виявили 31 травня 2010 року.

У цьому випадку необхідно скласти

Таблицю 5 за квітень 2010 року з типом відмітки «Коригуюча», приклад заповнення якої наведено на рис. 1 на с. 46. До Таблиці 5 складається Перелік таблиць звіту.

 

Рис. 1. Приклад заповнення Таблиці 5 Звіту

 

Помилка в реквізитах Таблиць 5, 6, 7, 8

Підпунктом 2.17.2 Порядку № 26-1

з використанням Таблиць 5, 6, 7 і 8 типу «Скасовуюча» передбачено виправлення помилок у:

— коді страхувальника (реквізит «Код ЄДРПОУ/ідентифікаційний номер»);

— звітному місяці (реквізит «Звіт за місяць, рік»);

— номері облікової картки застрахованої особи (ідентифікаційному номері згідно з довідкою ДПІ або серії та номері свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування — для осіб, які відмовилися від номера з релігійних міркувань та в яких є відповідна відмітка в паспорті) (графа 6 Таблиць 5, 6, 7 і 8);

— коді підстави для обчислення стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства (спеціальний стаж) (для Таблиці 8).

Послідовність виправлення цих помилок така:

1. За ті звітні періоди, в яких допущено помилку, складаються відповідні

Таблиці 5, 6, 7 або 8 Звіту з відміткою «Скасовуюча». У реквізиті «Звітний місяць» зазначається місяць, за який допущено помилку.

2. Складаються відповідні

Таблиці 5, 6, 7 або 8 Звіту з відміткою «Початкова», де зазначаються правильні реквізити за ті звітні періоди, у даних яких було допущено помилку. У реквізиті «Звітний місяць» зазначається місяць, за який допущено помилку.

3.

Складається супроводжуючий Перелік таблиць звіту (у спеціальному програмному забезпеченні формується автоматично). У реквізиті «Звітний місяць» зазначається місяць, за який допущено помилку.

Якщо помилку допущено в персоніфікованих даних

за періоди до 2010 року, то слід коригувати раніше поданий Список осіб, які працюють або працювали у роботодавця у звітному році (додаток 15 до Інструкції № 16-6), Індивідуальні відомості про застраховану особу ІНДАНІ (додаток 13 до Інструкції № 16-6), Список підстав, що дають право на застосування пільг робітникам підприємства при визначенні пенсії СПП (додаток 14 до Інструкції № 16-6) за відповідний рік у порядку, передбаченому для виправлення помилок у персоніфікованій звітності, поданій страхувальниками до 2010 року.

На підставі поданих документів з відміткою «

Скасовуюча» недостовірні дані облікової картки вилучаються з переліку чинних для використання, але залишаються в електронному архіві для збереження звітності.

Зверніть увагу, зміна в сумах нарахованого заробітку, грошового забезпечення або доходу, а також у сумах страхових внесків за звітний місяць

не допускається.

 

Приклад 2. Помилка в ідентифікаційному номері працівника

26 березня 2010 року на роботу було прийнято працівницю Порох Олену Миколаївну (ідентифікаційний номер 2233556655). При складанні Звіту:

за березень 2010 року в Таблицях 5, 6 щодо такої працівниці допущено помилку: неправильно зазначений ідентифікаційний номер, замість 2233556655 зазначено 2232556655;

за квітень 2010 року в Таблицях 6 і 7 дані про працівника також зазначено неправильний ідентифікаційний номер.

Помилку виявлено в червні 2010 року.

 

Виправляємо помилку таким чином:

1.

Складаємо Таблиці 5 і 6 за березень 2010 року і Таблиці 6 і 7 за квітень 2010 року з відміткою «Скасовуюча», в яких повторюємо неправильні дані на працівницю Порох О. М. (у тому вигляді, в якому їх подано раніше, — з неправильним ідентифікаційним номером 2232556655).

2.

Складаємо Таблиці 5 і 6 за березень 2010 року і Таблиці 6 і 7 за квітень 2010 року з відміткою «Початкова», в яких зазначаємо дані на працівницю Порох О. М. з правильним ідентифікаційним номером 2233556655.

3.

До кожного Звіту з коригуючими даними (за березень і квітень 2010 року) складаємо супроводжуючий Перелік таблиць звіту (у спеціальному програмному забезпеченні формується автоматично), зазначивши в реквізиті « Звітний місяць» місяць, за який виправляється помилка.

Далі на рис. 2 — 6 наведено виправляючий

Звіт за березень 2010 року. Аналогічно формуємо виправляючий Звіт за квітень 2010 року, але замість Таблиці 5 формуємо скасовуючу та початкову Таблицю 7, подану за цей період на працівницю Порох О. М., в якій також неправильно зазначено індивідуальний номер працівниці.

 

Рис. 2. Приклад складання Переліку таблиць звіту до прикладу 2 за березень 2010 року

 

Рис. 3. Приклад складання Таблиці 5 типу «Скасовуюча» до прикладу 2 за березень 2010 року

 

Рис. 4. Приклад складання Таблиці 5 типу «Початкова» до прикладу 2 за березень 2010 року (виправлені дані)

 

Рис. 5. Приклад складання Таблиці 6 типу «Скасовуюча» до прикладу 2 за березень 2010 року

 

Рис. 6. Приклад складання Таблиці 6 типу «Початкова» до прикладу 2 за березень 2010 року (виправлені дані)

 

Рис. 7. Приклад складання Переліку таблиць Звіту за квітень 2010 року

 

Таблицю 6

типу «Скасовуюча» за квітень 2010 року на Порох О. М. з неправильним індивідуальним номером і типу «Початкова» за квітень 2010 року на Порох О. М. наводити не будемо. Вони заповнюються аналогічно наведеним вище. Заповнимо тільки Таблицю 7.

 

Рис. 8. Приклад складання Таблиці 7 типу «Скасовуюча» до Звіту за квітень 2010 року

 

 

Рис. 9. Приклад складання Таблиці 7 типу «Початкова» до Звіту за квітень 2010 року (виправлені дані)