08.03.2010

Як проводити процедури закупівель на початку року

Відповідь на запитання

ЯК ПРОВОДИТИ ПРОЦЕДУРИ ЗАКУПІВЕЛЬ НА ПОЧАТКУ РОКУ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Центральна клінічна лікарня здійснює видатки на підставі тимчасового кошторису на 1 квартал 2010 року, оскільки не було прийнято Закон України про Державний бюджет на 2010 рік. Як проводити закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти в цей період? На яку суму укладати договір закупівлі?

(м. Ніжин)

 

Відповідно до

п. 6 Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого постановою КМУ від 17.10.2008 р. № 921 (далі — Положення № 921), замовникам надано право починати процедури закупівлі до затвердження відповідних кошторисів (планів використання бюджетних коштів). У цьому випадку замовники повинні в тендерній документації (запиті цінових пропозицій) при проведенні торгів та/або в договорі закупівлі передбачити умову про те, що виникнення бюджетних зобов’язань за договором здійснюється в разі наявності та в межах відповідних бюджетних асигнувань.

Крім того, про правомірність здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти за відсутності затверджених кошторисних призначень свідчать роз’яснення, наведені в

листі Мінекономіки від 01.12.2008 р. № 3303-27/1103 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 5) та листах Держказначейства від 18.01.2006 р. № 26-06/37-423 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 45) та від 18.03.2005 р. № 26-06/139-2326.

Як випливає з цих документів, Мінекономіки та Держказначейство вважають, що замовники для забезпечення невідкладних потреб у товарах, роботах та послугах можуть на початку року провести процедуру закупівлі щодо відповідного предмета закупівлі виходячи з

очікуваної річної вартості предмета закупівлі.

У цьому випадку в договорі про закупівлю, а також в основних умовах договору (проекту), що є невід’ємною частиною тендерних пропозицій, необхідно передбачити відповідний

порядок виконання договірних зобов’язань залежно від обсягів реального фінансування, передбаченого в кошторисі бюджетної організації. При цьому в договорі необхідно обов’язково передбачити умову виникнення платіжних зобов’язань замовника, а для розпорядника бюджетних коштів виходячи з ч. 1 ст. 23 Бюджетного кодексу України від 21.06.2001 р. № 2542-III передбачити умову виникнення платіжних зобов’язань за наявності відповідного бюджетного призначення (бюджетних асигнувань). Обов’язковість наявності такої умови обумовлена вимогами ч. 6 ст. 51 Бюджетного кодексу України, де йдеться про те, що будь-які зобов’язання, взяті фізичними та юридичними особами без відповідних бюджетних асигнувань або з перевищенням повноважень, визначених цим Кодексом або Законом про Держбюджет на відповідний рік, не є бюджетними зобов’язаннями.

Тому, укладаючи договір закупівлі на річну вартість предмета закупівлі, необхідно в окремому пункті зафіксувати, що після фактичного затвердження кошторису суму зобов’язань за договором може бути скориговано відповідно до кошторису.