08.03.2010

Допомога при працевлаштуванні студентів

Відповідь на запитання

ДОПОМОГА ПРИ ПРАЦЕВЛАШТУВАННІ СТУДЕНТІВ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

Який розмір допомоги при працевлаштуванні необхідно виплачувати студентам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які закінчили навчальний заклад І — ІІ рівнів акредитації у лютому 2010 року?

 

Відповідно до

пп. 4 і 5 п. 13 постанови КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 розмір допомоги при працевлаштуванні становить шість прожиткових мінімумів, виходячи з прожиткового мінімуму на одну особу з розрахунку на місяць, який встановлений законом України про Державний бюджет України на відповідний рік.

Законом України «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати» від 20.10.2009 р. № 1646-VI

з 1 листопада 2009 року збільшено розмір прожиткового мінімуму та передбачено подальше його зростання у 2010 році.

Правову основу для встановлення, затвердження та застосування прожиткового мінімуму визначено

Законом України від 15.07.99 р. № 966 «Про прожитковий мінімум», згідно з яким цей стандарт має щороку затверджуватися Верховною Радою України в законі про Державний бюджет України на відповідний рік.

Відповідно до

Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 06.11.2009 р. № 1715-VI з 1 листопада 2009 року загальний розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць дорівнює 701 гривні.

Що стосується розміру прожиткового мінімуму у 2010 році, то норми щодо його підвищення мають бути введені в дію законом України про Державний бюджет на 2010 рік, в якому будуть передбачені відповідні видатки.

На сьогодні порядок надання і виплати одноразової грошової допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, після закінчення навчального закладу за умови працевлаштування не затверджений, тому звертаю увагу, що виплата допомоги здійснюється до закінчення поточного фінансового року у готівковій (грошовій) формі районними (міськими) відділами (управліннями) освіти, навчальними закладами, що ведуть самостійний бухгалтерський облік, професійно-технічними та вищими навчальними закладами усіх рівнів акредитації, який закінчили зазначені категорії осіб на підставі заяви, паспорта та довідки про працевлаштування. Розмір такої допомоги для випускників з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які закінчили навчальний заклад

у лютому, складає 4206 грн. Однак цей розмір буде змінюватися протягом року.

Контроль за виплатою допомоги здійснюється керівниками навчальних закладів та органами управління освіти.