08.03.2010

Соціальна стипендія студентці з дитиною

Відповідь на запитання

СОЦІАЛЬНА СТИПЕНДІЯ СТУДЕНТЦІ З ДИТИНОЮ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

Заміжня студентка 3-го курсу коледжу денної форми навчання має семимісячну дитину. Чоловік студентки в коледжі не навчається.

Чи призначається такій студентці соціальна стипендія згідно з п.п. 5 п. 6 Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882, та на підставі яких документів?

 

Призначення та виплата стипендії здійснюється відповідно до

Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок). Дія цього документа поширюється на студентів денної форми навчання вищих навчальних закладів I — IV рівнів акредитації, які навчаються у навчальних закладах за рахунок коштів загального фонду державного бюджету, у навчальних закладах, що перебувають у власності АР Крим, та комунальних навчальних закладах за рахунок відповідних бюджетів.

За показниками успішності студентам призначаються академічні стипендії, а саме: ординарні (звичайні), іменні або персональні стипендії навчального закладу, а також стипендії Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та іменні (

п. 5 Порядку).

Нагадаємо, академічна стипендія призначається з 1-го числа місяця, що настає після закінчення семестрового контролю згідно з навчальним планом на період до визначення результатів наступного семестрового контролю.

Студентам, які мають сім’ї з дітьми і в яких обоє з подружжя або мати (батько) навчається у вищому навчальному закладі за денною формою навчання, призначається академічна стипендія у мінімальному розмірі у разі, якщо за результатами семестрового контролю вони мають середній бал успішності 7.00 — 9.99 за дванадцятибальною або 4.00 — 4.99 за п’ятибальною шкалою оцінювання. Якщо студенти, які мають сім’ї з дітьми, втратили право на призначення академічної стипендії у мінімальному розмірі, їм призначається соціальна стипендія (

п. 29 Порядку).

Розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії для студента вищого навчального закладу I — II рівнів акредитації визначений

ст. 56 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VI і становить  400 грн. без будь-якого нарахування відповідного навчального закладу.

Зауважимо також, що розмір соціальної стипендії, призначеної згідно з

п. 29 Порядку:

а)

збільшується на 18 % від мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії відповідного навчального закладу і виплачується студентам, які навчаються:

— за напрямами підготовки 0701 — фізика; 0702 — прикладна фізика, 0801 — математика, 0803 — механіка, 0903 — гірництво;

— за напрямами підготовки (спеціальностями) 6.040201 — математика, 6.040204 — механіка, 6.040203 — фізика, 6.040202 — прикладна фізика у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра;

— за напрямами підготовки (спеціальностями) галузі знань 0503 — розробка корисних копалин у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра, молодшого спеціаліста.

б)

зменшується студентам індустріально-педагогічних вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, які навчаються за програмами підготовки майстрів виробничого навчання (крім зазначених у п.п. 1 п. 6 цього Порядку) і забезпечуються триразовим харчуванням, — на 50 %, а тим, які забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням, — на 20 %.

Підставою для призначення та виплати соціальної стипендії студентам, які мають сім’ї з дітьми і в яких обоє з подружжя або

одна мати (батько) навчається у вищому навчальному закладі за денною формою навчання, є свідоцтво про народження дитини та заява.

Одночасно звертаємо увагу, що відповідно до

постанови КМУ «Про заходи щодо організації бюджетного процесу у 2010 році» від 29.12.2009 р. № 1414 з 1 січня 2010 року та до набрання чинності законом про Державний бюджет України на 2010 рік виплати мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії для студентів вищих навчальних закладів I — IV рівнів акредитації здійснюються в розмірах, що діяли у грудні 2009 року (тобто 400 грн.).