15.03.2010

Харчування в академвідпустці

Відповідь на запитання

ХАРЧУВАННЯ В АКАДЕМВІДПУСТЦІ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

Чи має право студент з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, який навчається за держзамовленням, на виділення коштів на харчування під час перебування в академвідпустці?

 

Студенти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються на денній формі навчання у вищих навчальних закладах за кошти державного бюджету, знаходяться на повному державному забезпеченні, крім тих, які перебувають під опікою (піклуванням).

Під час перебування такого студента в академічній відпустці за медичними показаннями, за ним зберігається на весь період академічної відпустки повне державне забезпечення. Це визначено в

Законі України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV.

Повне державне забезпечення передбачає забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа, які навчаються в навчальних закладах, одягом, взуттям і м’яким інвентарем, а також безкоштовним харчуванням, за встановленими нормами. Норми матеріального та нормативи фінансового забезпечення визначені

наказом МОН України «Про затвердження норм матеріального та нормативів фінансового забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також вихованців шкіл-інтернатів» від 17.11.2003 р. № 763, а норми харчування — постановою КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних і оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591.

Студенти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають в академічній відпустці за медичними показаннями, не можуть бути забезпечені триразовим повноцінним харчуванням, тому їм згідно з приміткою 7 до додатка 4 до постанови № 1591 виплачується грошова компенсація у розмірі вартості харчування у школах-інтернатах відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок.