01.03.2010

Щодо розміщення інформації про заплановані закупівлі в міжнародних виданнях та мережі Інтернет

Лист від 13.02.2010 р. № 3308-21/30

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

ЩОДО РОЗМІЩЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ЗАПЛАНОВАНІ ЗАКУПІВЛІ В МІЖНАРОДНИХ ВИДАННЯХ ТА МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ

Лист-роз’яснення від 13.02.2010 р. № 3308-21/30

 

Мінекономіки на численні звернення суб’єктів сфери державних закупівель стосовно надання роз’яснення щодо розміщення замовниками інформації про заплановані закупівлі в міжнародних виданнях повідомляє.

Відповідно до пункту 14 Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 р. № 921 (зі змінами) (далі — Положення), процедура закупівлі не може проводитися до публікації оголошення про неї в інформаційному бюлетені «Вісник державних закупівель» (далі — бюлетень) та на веб-порталі з питань державних закупівель, створеному уповноваженим органом (далі — веб-портал), крім випадків застосування замовником у порядку, встановленому Положенням, процедур торгів з обмеженою участю та закупівлі в одного учасника.

Згідно з пунктом 15 Положення у разі, коли у процедурі закупівлі можуть брати участь нерезиденти, оголошення про заплановану закупівлю чи про проведення попередньої кваліфікації учасників розміщуються у міжнародному виданні, визначеному уповноваженим органом, чи міжнародній мережі електронного зв’язку в разі, коли очікувана вартість предмета закупівлі перевищує суму, еквівалентну:

для товарів — 200 тис. євро;

для послуг — 300 тис. євро;

для робіт — 500 тис. євро.

При цьому Положенням не визначено конкретної спеціалізованої сторінки в мережі Інтернет та міжнародного видання, у яких мають розміщуватися такі оголошення.

Ураховуючи, що державний інформаційно-аналітичний центр моніторингу зовнішніх товарних ринків «Держзовнішінформ» у відповідності з Генеральними директивами торговельно-економічних місій починаючи з 2000 року розміщує на безоплатній основі на веб-сторінці сайта www.ukrdzi.com інформацію щодо проведення міжнародних торгів-тендерів у світі, розміщення замовниками вищезазначених оголошень на його сайті або обраній замовником спеціалізованій сторінці з питань державних закупівель у мережі Інтернет є достатньою умовою щодо виконання пункту 15 Положення.

 

Міністр економіки України Б. Данилишин

 

Коментар редакції

 

КОЛИ ІНФОРМАЦІЮ ПРО ЗАПЛАНОВАНУ ЗАКУПІВЛЮ
РОЗМІЩУВАТИ В МІЖНАРОДНИХ ВИДАННЯХ

Можливість здійснювати закупівлі товарів, робіт і послуг не тільки у вітчизняних виробників або їх представників, дилерів, дистриб’юторів, а й у нерезидентів передбачено

п. 6 Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого постановою КМУ від 17.10.2008 р. № 921 (далі — Положення № 921). Так, якщо товари, роботи і послуги не виробляються (не виконуються, не надаються) на території України, то закупівлі можуть здійснюватися у виробників товарів, виконавців робіт та надавачів послуг — нерезидентів або їх представників, дилерів, дистриб’юторів.

Відповідно до

п. 15 Положення № 921 якщо у процедурі закупівлі беруть участь нерезиденти, то оголошення про заплановану закупівлю або про проведення попередньої кваліфікації учасників розміщуються в міжнародному виданні, визначеному уповноваженим органом, або в міжнародній мережі електронного зв’язку за умови, що очікувана вартість предмета закупівлі перевищує суму, еквівалентну для товарів — 200 тис. євро, для послуг — 300 тис. євро, для робіт — 500 тис. євро.

Якщо очікувана вартість предмета закупівлі не перевищує зазначені граничні величини, то оголошення про такі закупівлі підлягають опублікуванні в інформаційному бюлетені «Вісник державних закупівель» та розміщенню на веб-порталі уповноваженого органу (me.gov.ua) у загальному порядку.

У зв’язку з тим, що

Положенням № 921 не встановлено, в якому саме міжнародному виданні та на якому сайті повинні розміщуватися такі оголошення, Мінекономіки в листі, що коментується, намагалося внести хоча б якусь ясність з цього питання.

Як роз’яснює Мінекономіки, замовники можуть розмістити оголошення про проведення міжнародних торгів на веб-сторінці державного інформаційно-аналітичного центру моніторингу зовнішніх товарних ринків «Держзовнішнінформ» (www.ukrdzi.com) або на іншій спеціалізованій сторінці з питань державних закупівель у мережі Інтернет.

У зв’язку з цим варто звернути увагу на

наказ Мінекономіки «Про розміщення оголошень про державні закупівлі в міжнародному виданні» від 03.06.2009 р. № 535, де передбачено, яким вимогам має відповідати міжнародне видання для розміщення оголошень про державні закупівлі, а саме, воно повинно:

— мати державну реєстрацію із зарубіжною сферою поширення і тематичною спрямованістю — сфера державних закупівель;

— відповідно до національного стандарту ДСТУ 4515:2006 «Інформація і документація. Видання. Міжнародна стандартна нумерація серіальних видань (ISO 3297:1998, NEQ)» мати код ISSN — Міжнародний стандартний серійний номер (International Standard Serial Number).

На виконання вимог цього наказу у 2009 році було зареєстровано міжнародне видання «Бюлетень тендерів України», тематикою якого є державні закупівлі. Бюлетень направляється посольствам та консульствам України за кордоном у 60 країнах. З докладнішою інформацією про це видання можна ознайомитися за адресою www.eximbase.com.