01.03.2010

Перенесення терміну атестації лікаря-анестезіолога

Відповідь на запитання

ПЕРЕНЕСЕННЯ ТЕРМІНУ АТЕСТАЦІЇ ЛІКАРЯ-АНЕСТЕЗІОЛОГА

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів та бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

Лікар-анестезіолог знаходилася у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років з 18.07.2006 р. по 26.04.2009 р. Термін дії першої категорії в неї закінчився 29.12.2009 р. Чи переноситься їй термін атестації? Якщо переноситься, то на який їй термін і за чиїм наказом: медичної установи чи вищого органу охорони здоров’я?

(м. Харків)

 

Для роботи на посаді лікаря певної лікарської спеціальності необхідно мати вищу медичну освіту та сертифікат лікаря-спеціаліста з цієї спеціальності відповідно до

наказу Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю» від 25.12.92 р. № 195.

Термін дії сертифіката

5 років, після чого право на подальшу роботу надає підтвердження звання лікаря-спеціаліста після стажування або атестації на кваліфікаційну категорію.

І перше, і друге надає право обіймати посаду протягом

5 років з наступною атестацією на підтвердження звання чи присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії (п. 1.10 наказу Міністерства охорони здоров’я «Про подальше удосконалення атестації лікарів» від 19.12.97 р. № 359 (далі — наказ № 359)). Тобто практикуючий лікар повинен кожні 5 років проходити атестацію незалежно від стажу роботи і віку.

Особи, які не працювали більше трьох років за конкретною лікарською спеціальністю, та особи, які своєчасно не пройшли атестацію на кваліфікаційну категорію або яким відмовлено у присвоєнні (підтвердженні) другої кваліфікаційної категорії, не можуть займатися лікарською діяльністю з цієї спеціальності без попереднього проходження стажування у порядку, передбаченому

наказом Міністерства охорони здоров’я «Про порядок направлення на стажування лікарів і їх наступного допуску до лікарської діяльності» від 17.03.93 р. № 48.

Відповідно до

п. 4.2 наказу № 359 та листа Міністерства охорони здоров’я від 08.04.94 р. № 10.01.04/230 від чергової атестації (переатестації) звільняються вагітні жінки та особи, що знаходяться у відпустці для догляду за дитиною, за наявності кваліфікаційної категорії, і термін їх чергової атестації (переатестації) відповідно переноситься, виплата заробітної плати також здійснюється виходячи з посадового окладу, встановленого з урахуванням наявної кваліфікаційної категорії протягом 5 років з дня затвердження наказом органу (закладу) охорони здоров’я рішення атестаційної комісії про її присвоєння (підтвердження), не враховуючи час перебування фахівця у відпустці.

Тобто лікарю-анестезіологу, яка заходилася у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років з 18.07.2006 р. по 26.04.2009 р. і термін дії першої категорії якої закінчився 29.12.2009 р., термін атестації автоматично переноситься на два роки і чотири місяці.